Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Livstidsdömde terroristen begär resning i HD

Hassan al-Mandlawi, 33, från Göteborg dömdes till livstids fängelse för terroristbrott för att ha deltagit i halshuggningen av två män i Syrien. Nu begär han resning i Högsta domstolen, skriver GT. – Vi får se om HD beviljar resning, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

Morden skedde utanför staden Aleppo under våren 2013. I chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnströms material utgjorde tre filmsekvenser från händelsen den starkaste bevisningen.

LÄS OCKSÅ: Terrordömda göteborgarna döms igen

Al-Mandlawi, som varit bosatt i Göteborg, medgav att han befunnit sig i Mellanöstern vid tidpunkten för brottet men i övrigt förnekade han all medverkan i dubbelmorden.

Han fälldes tillsammans med Al Amin Sultan, 31, av tingsrätten och överklagade, men den högre instansen, Svea Hovrätt, gjorde samma tolkningen av framför allt bilderna i förundersökningen och straffet fastställdes. Nu vill alltså Al-Mandlawi att saken prövas i Högsta domstolen, rapporterar GT.

– Det har jag inga synpunkter på. Vi får se om Högsta domstolen beviljar resning i fallet, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

 

Skar halsen av bakbundna män

Hovrätten menade att det ställdes bortom allt rimligt tvivel att det faktiskt var Hassan al-Mandlawi och Al Amin Sultan som syntes i den grupp maskerade personer som skar halsen av bakbundna två män. Så här skrev man i domen:

"Hovrätten slår också fast att avsikten med morden var att injaga allvarlig fruktan hos de som inte har samma åsikt som gärningsmännen. Rätten konstaterar vidare att gärningarna är sådana att de kan sägas allvarligt skada den staten och att de därigenom hör till de mycket allvarliga brott som ska bestraffas som terroristbrott".

Åklagaren menade att al-Mandlawi och Sultan vid tidpunkten tillhörde den terrorklassade organisationen Jabhat al-Nusra. Det är en salafistisk jihadistisk rörelse som uppges vara en gren av al-Qaida.

 

Siktat på HD sedan hovrättsdomen

Al Amin Sultans advokat, Hans Gaestadius, var besviken efter att ha läst den överraskande kortfattade domen (nio sidor) från hovrätten:

– Jag tycker inte rätten utvecklat varför man bedömt bevisfrågan som man gjort. Här saknas helt analys och resonemang kring den nya bevisning som ändå presenterats, hävdade Gaestadius, efter att hovrättens dom fallit i mars 2016.

Han var framför allt kritisk mot hur bevisen granskats.

– Vi hade hoppats att domstolen mer skulle ta fasta på metodiken i olika typer av bildjämförelser.

Advokat Hans Gaestadius menade i mars i fjol att det var troligt att han skulle försöka få Högsta Domstolen att granska ärendet. Kollegan Lars Salkola, som företrädde den krigsskadade och kraftigt rörelsehindrade Hassan al-Mandlawi sa redan då samma sak. Nu är det alltså hans argument som hörsammats av Högsta domstolen.

– Att kunna peka ut två välkamouflerade män och säga att det här är de två tilltalade, så lätt kan man inte ta på den saken, sa Salkola till TT i mars 2016.

Åklagaren tyckte då att "domen känns bra och i någon mån lite vägledande för framtida utredningar".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.