Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Livstidsdömd landslagsman bröt benet - får ännu mer pengar

Polisen trodde att det var ett självmord men kvinnan hade mördats av sin exsambo - en tidigare landslagsman inom en kampsport. Han dömdes till livstids fängelse. En dag inne i sin cell påstår han att det svartnade för ögonen så att han föll och bröt benet. Nu höjer stater ersättningen.

Kvinnan i 55-årsåldern hade avslutat ett nattpass på jobbet. Tidigt på morgonen en dag i januari 2001 kom hon hem till lägenheten i Vasastan i Göteborg. Då var hennes tidigare sambo där, en man som då var i 50-årsåldern.
Timmarna senare hittade en granne till kvinnan henne död - hängd - på vinden.
Polisen som kom till platsen såg inget anmärkningsvärt i hemmet - som var välstädat eller på vinden och trodde att det rörde sig om ett självmord.

Familjemedlemmen ifrågasatte självmordsteorin

Men en familjemedlem ifrågasatte detta - då startade polisen en förundersökning rörande mord.
På dödsoffrets jobb fanns ett meddelande till en familjemedlem där det stod att hon hotats av den tidigare sambon - ett meddelande hon skrivit i fall något skulle hända med henne.
Och vid en undersökning av kroppen kom det fram att kvinnan hade flera skador som inte kunde förklaras på annat sätt än att hon utsatts för våld.
Dessutom konstaterade polisens experter att kvinnan inte själv kunde ha hängt sig i snaran.
Misstankarna riktades mot exsambon.

Påstår att han fick panik

Då påstod mannen att han hade varit hemma hos kvinnan för att lösa en del praktiska frågor, bland annat hade kvinnan kvar en del av hans tillhörigheter. Enligt mannens version blev det sedan bråk i lägenheten. Kvinnan ska ha fallit ned för en trappa och ramlat ihop livlös på golvet. Mannen fick panik eftersom han var rädd för att få skulden, har han påstått. Han bar därför upp kvinnan på vinden och arrangerade hennes död som ett självmord.
Men enligt åklagaren ska mannen, som varit svensk mästare och landslagstränare i en kampsport, ha gjort kvinnan hjälplös exempelvis "med ett karateslag eller dylikt" framgår det om åklagarens misstankar i domen.
Sedan tog han med sig kvinnan upp till vinden. Där band han fast en snara i en takbjälke och hängde upp kvinnan. Åklagaren påstod att han försökte få det att se ut som att hon tagit sitt liv genom hängning.

Rått och hänsynslöst

Göteborgs tingsrätt gick på åklagarens version om vad som hänt. De ansåg att mannen agerat mycket rått och hänsynslöst och dömde honom till fängelse på livstid.
Han har avtjänat sitt straff på flera svenska anstalter. Under 2013 satt han på Salberga i Sala. Då inträffade en olycka:
"Jag reser mig från stolen, greppar kryckan, går därefter ett par steg, sedan svartnar det. När jag vaknar till sans igen så ligger jag på golvet, med kraftig smärta i huvud, axel och ben. Oförmögen att resa mig", skrev mannan i en skadeanmälan till Försäkringskassan.
Han berättar vidare att han var inlåst i sin cell och det var när han skulle gå på toaletten som olyckan skedde. Han påstår att han hittades av personalen på anstalten först efter två timmar.

Får nästan lika mycket pengar som offrets anhöriga

Mannen bröt, enligt anmälan, lårbenshalsen och fick byta höftled.
Under yrke i skadeanmälan till Försäkringskassan skrev mannen "Pilot (intagen på anstalt).
Som fånge på en anstalt har man rätt till ersättning från staten vid olycksfall. Statliga Kammarkollegiet beslutar om när ersättning ska betalas ut. De beslutade att mannen skulle få 36 000 kronor. Men mannen tyckte inte att det räckte och överklagade beslutet. Nu har Kammarkollegiet bestämt att han ska få ytterligare 13 400 kronor. Därmed har han fått total 49 400 kronor för olyckan, något som VLT skrev om först.
Detta är bara 600 kronor mindre än den summa som en anhörig till den kvinna som han mördade fick i skadestånd. Tingsrätten beslutade att hon skulle få 50 000 kronor från mannen.

Skickade brevbomb till exfrun

Enligt VLT ska mannen ha också ha ansökt om nåd, alternativt få sitt fängelsestraff tidsbestämt - utan framgång. Han ska då ha motiverat det med att han är halvsidesförlamad efter en stroke.
I dag sitter mannen på Kumlaanstalten.
Flera år innan morddomen dömdes han till fängelse i sex år för mordförsök. Då hade han skickat en brevbomb till sin före detta fru och deras gemensamma barn. När mannen frigavs misstänktes han för att ha lejt en kamrat som försökte skjuta exhustrun.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.