Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Livsfarlig lek på Älvsåkersskolan i Kungsbacka

Barn i mellanstadiet på Älvsåkersskolan i Kungsbacka utmanar varandra att ligga kvar på vägen när bilar och lastbilar kommer körande. Tre gånger den senaste månaden har elever blivit påkomna med leken, som är inspirerad av sociala medier som Tiktok.

Utanför Älvsåkersskolan i Kungsbacka går Älvsåkersvägen. Hastighetsgränsen vid skolan är 30 kilometer i timmen, men direkt efteråt ökar hastigheten till 60 kilometer i timmen.

Vägen trafikeras bland annat av tunga lastbilar med släp, som kommer fullastade till det sågverk som ligger en bit bort på samma väg.

I måndags gick det ut ett meddelande till alla föräldrar i skolan, som har elever från förskoleklass till nian, att det pågår en livsfarlig lek på 60-vägen.

– Det var för ett par veckor sedan som jag fick höra att vi har mellanstadieelever som lägger sig på vägen och utmanar varandra i att hoppa undan för trafiken så sent som möjligt, säger rektor Madeleine Strasek.

LÄS MER: Risk för vinklade nyheter till barn på Tiktok

Barn har sett andra elever ligga på vägen

Det var andra barn som sett vad som pågick som kom springande och larmade personalen.

Madeleine Strasek, rektor Älvsåkersskolan. Bild: Privat
Madeleine Strasek, rektor Älvsåkersskolan. Bild: Privat

– Jag tyckte att det var helt vansinnigt och livsfarligt. Det var två incidenter på kort tid för ett par veckor sedan och jag följde våra rutiner och pratade med de inblandade eleverna, deras vårdnadshavare och personalen, säger Madeleine Strasek.

Lotta Gottfridsson har en son som går i fyran på Älvsåkersskolan.

– Han har klasskompisar som gör det här. När jag frågar honom vad han tänker om det så säger han att han tror att de ska begå självmord, säger hon.

Hon tycker det är bra att skolan nu tar i ordentligt för att få stopp på den livsfarliga leken, men menar att rektorn agerar för sent.

– Det här hände första gången redan 11 september, men det är först efter händelsen i måndags som skolan mejlade ut information till alla. Själv är jag av åsikten att en gång är en gång för mycket, säger hon.

Lotta Gottfridsson har själv agerat för att försöka sprida information om utmaningen. Hon har skrivit om det i en Facebookgrupp för boende i Kungsbacka, pratat med förskolepersonal och verkat för att det ska gå ut mejl till lastbilschaufförerna som kör till sågverket att de ska vara extra vaksamma.

LÄS MER: Nathalie har miljonpublik på Tiktok – som Trump vill förbjuda

Förälder: ”Ingen har pratat med eleverna”

Men skolan har informerat för lite och för dåligt, menar hon.

– Jag tycker att rektorn skulle ta hårdare i det. Ingen har pratat med eleverna om detta på hela tiden. Det kan få förödande konsekvenser, inte bara för barnet som som riskerar sitt liv, utan även för dem som tittar på, liksom för den som kör bilen.

Enligt Madeleine Strasek slutade leken efter att de pratat med de inblandade barnen och deras föräldrar. Men i måndags hände det igen.

– Då gick vi ut till alla elever i skolan och skickade mejl till föräldrarna, för vi måste få stopp på det här. Senast i går var jag i två klasser och pratade med eleverna.

Varför fortsätter vissa att göra det?

– Det är nog för att få uppmärksamhet. Barnen är ju smarta och alla är införstådda med att det inte är coolt, utan bara livsfarligt. Ändå har det hänt.

Var säger barnen att de fått idén från?

– Det kommer från sociala medier, bland annat Tiktok. Där pågår massor av utmaningar, det kan vara allt från att äta något konstigt till att säga något till någon. Men det finns också utmaningar i att lägga sig på vägen och göra saker, som armhävningar eller att dansa så länge man törs.

Har du hört om man har liknande problem på andra skolor?

– Jag har pratat med kollegor på skolor i Kungsbacka och Göteborg. De har inte hört något om detta. Vi får hoppas att det inte sprider sig.

LÄS MER: Varför förbjuder public service Tiktok men inte Facebook?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.