Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I Göteborg pågår sedan tre år ett projekt som går ut på att bemanna badplatser med livräddare under sommaren. I somras fanns utbildad räddningspersonal vid Fiskebäcksbadet, Askimsbadet och Bergsjöbadet. Bild: Bild: Svenska Livräddningssällskapet Göteborg

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Livräddare vill utöka bevakningen på stränderna

Sommaren 2018 var solig och varm. Hettan lockade till svalkande bad i hav och sjöar. I det vackra vädret inträffade också olyckor. Totalt 163 incidenter i Göteborg. En med dödlig utgång.
– En drunknad är en för mycket, säger Tina Heiker Hult, verksamhetschef på Svenska livräddningssällskapet Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tina Heiker Hult, verksamhetschef på Svenska livräddningssällskapet Göteborg..

Under juni, juli och augusti 2018 drunknade totalt 35 personer i samband med bad i Sverige.

– En person omkom vid Saltholmen, trots räddningsinsatser med såväl helikopter som kusträddning. På de platser vi bevakat är siffran noll, säger Tina Heiker Hult.

I Göteborg pågår sedan tre år tillbaka ett projekt som går ut på att bemanna badplatser med livräddare under sommaren. I somras fanns utbildad räddningspersonal vid Fiskebäcksbadet, Askimsbadet och Bergsjöbadet.

– Tack vare det varma vädret var antalet badande rekordmånga, vissa dagar var det upp till 4 000 personer på Askimsbadet.

Flera allvarliga tillbud

Under de tre sommarmånaderna inträffade 163 incidenter, många var allvarliga tillbud.

– Vid minst sju tillfällen har våra insatser i vattnet varit av helt livräddande karaktär, förklarar Tina Heiker Hult och ger exempel på ett antal tillbud vid Bergsjöbadet:

• En kraftigt berusad man hoppade från hopptornet och fick räddas ur vattnet av en livräddare.

• En barnvagn, med en tremånaders baby, rullade plötsligt ner i vattnet utan att föräldrarna märkte vad som höll på att hända. Tack vare en uppmärksam livräddare kunde barnet hämtas upp ur vattnet utan skador.

• En skolelev kom för långt ut i vattnet och räddades med bogseringsutrustning av en livräddare.

Även Askimsbadet hade allvarliga tillbud som livräddarna kunde avhjälpa.

– En ungdom som inte kunde simma hoppade i vattnet. Två kompisar försökte hjälpa till men blev själva nedtryckta under ytan. Tack vare en snabb insats från livräddare kunde en tragisk händelse undvikas.

Arbetar förebyggande

Tina Heiker Hult pekar också på de förebyggande insatser som livräddarstyrkan gör.

– Folk, både barn och äldre, lär sig i mötet med livräddarna hur de ska bete sig både i och vid vatten.

Till nästa säsong hoppas Svenska Livräddningssällskapet i Göteborg att kunna utöka bevakningen och bemanna fler badplatser med livräddare.

– Vi är en ideell förening med begränsad budget. För att kunna vara på fler stränder hoppas vi på ett bättre samarbete med Göteborgs stad och att andra sponsorer upptäcker oss och stöttar oss och vad vi gör. Vi räddar ju liv.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.