Hoppkräftor är världens vanligaste djur – sommartid kan det finnas fler än hundra stycken av de knappt millimeterstora djuren per liter havsvatten. Nu visar en ny studie från Göteborgs universitet vilken påverkan de små kräftorna kan ha på havets ekosystem.
Ett unikt doftämne som djuren släpper ut får nämligen havets allra minsta invånare, växtplankton, att mobilisera sina försvar för att slippa bli uppätna. En del av försvaren involverar kemisk krigföring och producerar mycket starka gifter.

Forskaren Erik Selander, vid institutionen för marina vetenskaper på Göteborgs universitet, liknar copepodamidernas, som ämnena kallas, påverkan med effekten av hormoner i kroppen.
– Ämnena är märkligt potenta. Mycket små mängder får stora systemiska effekter. Den mängd copepodamid som skulle rymmas i ett saltkorn är tillräckligt för att få växtplankton i en hel simbassäng att mobilisera sina försvar. En del av försvaren involverar mycket starka gifter och copepodamiderna kan därför orsaka långtgående effekter som till exempel giftiga algblomningar.
– Eftersom växtplankton i havet är grunden för allt liv i havet så blir effekterna storskaliga, säger han vidare.
Varför släpper hoppkräftorna ut de här ämnena?
– Det är ingen som vet. En gissning är att de är inblandade i matsmältningen. Människor har liknande ämnen i gallan.
Är det här en förvånande upptäckt?
– Fascinerande i alla fall. Man vet sedan tidigare att hoppkräftor är otroligt viktiga i näringsväven. De är den viktigaste länken upp i näringskedjan från växtplankton.
LÄS MER: Unik Chalmersmetod kan revolutionera läkemedelsindustrin
Producerar tio gånger mer gift
Artikeln, som publicerats i Science Advances, visar också att vissa växtalger krymper när de utsätts för doftämnena. När storleken ändras får det efterdyningar i en rad andra processer.
– Det handlar till exempel om hur mycket kol som exporteras från ytvattnet till djupare vatten, eller vem som äter upp vem i planktonsamhället.
De nya upptäckterna ökar förståelsen för havets ekosystem, och framför allt för de mekanismer som leder till giftiga algblomningar.
– Varför, och när giftiga algblomningar uppkommer, har vi tidigare inte kunnat förstå. Copepodamiderna tycks vara en viktig och förbisedd mekanism som bidrar till uppkomsten av giftiga algblomningar genom att få giftproducenterna att producera så mycket som tio gånger mer gift än normalt, säger Erik Selander.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.