Listeria hittad hos Göteborgsföretag

ANNONS
|

Larmet gäller två skinkor och en salami: Garant Flatrökt skinka och Garant Basturökt skinka med bäst före-datum 31-03-2014, och Garant Vitlökssalami med bäst före-datum 28-04-2014.

Produkterna har stoppats, men en liten mängd förpackningar hade redan hunnit ut i butik när tillverkaren hittade listeria på en plats i lokalen. Förpackningarna kan finnas i hela landet, och kunderna uppmanas att antingen lämna tillbaka dem i butiken eller slänga dem och kontakta Axfood.

Listerian har hittills inte hittats i någon förpackning utan enbart i tillverkningslokalen, men Ingmar Kroon, presschef på Axfood, menar att man måste ta det säkra före det osäkra.

ANNONS

– Ingen vet om någon enda förpackning innehåller någon smitta, men vi kan inte ta några risker. Man måste vara försiktig med listeria, säger han.

Listeria är i huvudsak farligt för personer med nedsatt immunförsvar, exempelvis gravida och äldre. Symptomen kan vara allt från ont i magen och magsjuka till hjärnhinneinflammation, och i värsta fall kan den drabbade avlida.

– Om jag har förstått det rätt kan en frisk människa få i sig ganska mycket listeria utan att bli sjuk, men den som till exempel är gravid kan bli sjuk av ganska liten mängd. För dem med nedsatt immunförsvar kan det bli verkligt allvarligt, säger Ingmar Kroon.

Den tillverkare som hade listerian i sina lokaler levererar även till andra återförsäljare, men enligt Ingmar Kroon hade ingen av dem hunnit få ut sina varor i butik när bakterien upptäcktes.

ANNONS