Lisebergsanställda känner sig kränkta

ANNONS
|

Den jämställdhetsenkät som genomfördes för ett år sedan bland Lisebergs 380 årsanställda visar en dyster bild av jämställdheten i fråga om sexuella trakasserier.

Av de 251 som svarade hävdade 123 att det förekommer en sexistisk eller kränkande jargong om kvinnor som grupp. På motsvarande fråga om kränkande jargong om män svarade 104 att det förekom. Även på frågan om det förekom tafsande eller annan ovälkommen beröring svarade 50 personer, cirka 20 procent, ja. Samma antal hävdade att det förekom ovälkomna förslag på sexuellt umgänge.

- Det här är fullständigt oacceptabelt, säger Gunnar Svensson, jämställdhetskoordinator och personalutvecklare på Liseberg. Vi vill ha nolltolerans.

ANNONS

Vad den dystra bilden beror på kan han däremot inte svara på.

Däremot väckte resultatet, enligt Gunnar Svensson, stor förvåning både inom Lisebergs ledning och personal. Men även om man haft svårt att känna igen sig i den bild som målades upp har frågan tagits på största allvar.

I den jämställdhetsplan som enkäten resulterade i skriver man uttryckligen att "vi behöver vidta omedelbara åtgärder" och att "handlingsplanen för trakasserier på grund av kön eller sexuella trakasserier revideras". Konkret har det bland annat inneburit att en ny handlingsplan, mer information och nya rutiner för uppföljning av inträffade trakasserier.

Men först efter den nya enkät som genomförs nu i augusti kommer man att kunna se om ansträngningarna givit resultat.

Är det här en del av Lisebergs företagskultur?

- Nej, jag känner inte alls igen mig och jämfört med andra arbetsplatser jag jobbat på tycker jag inte det finns någon skillnad, säger Gunnar Svensson.

Inte desto mindre har man i år integrerat jämställdhetsfrågorna i den årliga medarbetarundersökningen för att få en mer detaljerad bild och låter nu även de dryga 2 000 säsongsanställda delta i undersökningen.

Han menar att frågorna i fjolårets enkät delvis var lite tvetydigt ställda, vilket kan ha gett en missvisande bild av läget.

ANNONS

- Till exempel framgår det inte om de som svarat själva blivit utsatta för trakasserier eller om det bara sett något eller går på hörsägen.

Från Hotell och restaurang facket (HRF) sida, som är ett av de fackförbund som har medlemmar bland de anställda på Liseberg, menar man att resultaten från denna undersökning är mycket beklagliga. Therese Hulthen, andre förbundsordförande HRF, ska nu kontakta den lokala klubben för att försäkra sig om att de fått chansen att uttala sig angående den nya jämställdhetsplanens utformning.

- Ett fall av sexuella trakasserier är ett för mycket, säger hon.

Fakta: Liseberg

ANNONS