Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Lisebergs miss: Spred konfetti över staden

Under lördagen invigde Liseberg nöjesparken med pompa och ståt. Firandet antog så stora proportioner att även andra fick uppleva festyran, när mängder att konfetti på grund av ett misstag började regna över Göteborg.

Premiären av den nya attraktionen Loke har skjutits upp en vecka och tajmar därför inte säsongspremiären. Däremot bjöd Liseberg på ett annat oprövat kort under årets invigning: Glittrande konfettiregn.

Tanken var att kanoner skulle skjuta ut konfetti över besökare vid entrén. Blåsten ville däremot annat. Konfettin lyftes upp av vinden och har sedan landat i drivor runt Svenska mässan, vid spårvagnshållplatsen och på vägarna.

– Det var den kraftiga vinden som gjorde att konfettin tog fötter och flög i väg. Vi skulle skjuta ut över våra gäster, inte utanför området, säger Thomas Sjöstrand, parkchef för Liseberg.

LÄS ÄVEN: Här är Lisebergs nya vrålåk

Första invigningen med konfettikanoner

Att Liseberg inte var beredda på en förhållandevis sansad vind på åtta sekundmeter, beror på att det är första gången man väljer att skjuta upp konfetti. I nuläget är det oklart om konfettin är nedbrytbar, men enligt Thomas Sjöstrand har Liseberg skickat ut personal för att se över omfattningen på konfettiregnet.

– Vi kommer se till att vi med egna resurser får det bortstädat. Vi ska sopa och suga upp det här. Det är mest utanför entrén och vid Gothia Towers. Har det kommit längre ut, får vi ta en diskussion med Park och natur och betala för det, säger han.

Thomas Sjöstrand har ingen information om konfettin är gjord av plast eller något annat.

LÄS ÄVEN: Här är Lisebergs nya vrålåk

Inte uppskattat av alla

Göteborgaren Magnus Rundgren är däremot inte särskilt förtjust över tilltaget. Han skulle hämta sin dotter på Liseberg när han möttes av konfettiregnet.

– Det var fullt med guldplast på vägar, trottoar, på gräsmattan. Det är ganska mycket i luften och det var till och med konfetti på husfasaden till Gothia Towers, säger han.

Konfettin såg enligt Magnus ut som plast och han är kritisk till att Liseberg har spridit ut plast över stan, även om det beror på ett misstag.

– Jag är ingen expert, det kan förstås ha varit gjort av något miljövänligt material. Men det är väldigt onödigt att sprida ut plast i naturen. Och lite tramsigt att skicka ut konfetti en dag när det blåser. Jag skulle vilja se den renhållningsorganisation som lyckas samla in all den konfettin. Det kan nog bli tufft för dem, säger han.

Spridits till Delsjön

Konfettin ser dock ut att ha spridits långt bortom Gothia Towers. Vid femtiden passerade cyklisten Jonas Malmqvist sydöstra Delsjön och såg då ett stilla fallande, gult konfettiregn. Först efter att ha läst GP-artikeln förstod han var konfettin troligtvis kommer i från.

– Jag tyckte det var lustigt att det kom konfetti från himlen, det är ju säkert en halv mil bort. Samtidigt känns det naivt att sprida ut sånt här, säger han.

Konfettin har även skådats på en äng med vitsippor i Jakobsdal.

Har du också sett konfettin? Var befann du dig då?

Mejla GP på [email protected]

Mms:a eller sms:a till nummer: 72010

Tipstelefonen: 031-17 20 10

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.