Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Lisebergs julpremiär krockar med EU-toppmötet

Hela staden befinner sig i något slags vänteläge inför EU-toppmötet den 17 november och polisen står redo för en av de största insatserna någonsin. Samma dag har Liseberg julpremiär. – Vi räknar väl med att en och annan väljer att stanna hemma, säger informationschefen Juila Vasilis.

Att regeringschefer och höga politiker från EU:s samtliga medlemsländer kommer till Göteborg nästa vecka har väl knappast undgått någon – inte heller Liseberg.
– Självklart har vi tänkt på det och är medvetna om denna, jag ska inte kalla det för krock, men detta sammanträffande, säger Julia Vasilis, informationschef för Liseberg.

Och vad har ni tänkt?
– Vi har valt att senarelägga premiären med två timmar och kommer att öppna klockan 18 istället för klockan 16. Det ska ju vara avslutat här utanför redan på förmiddagen, men vi tar några timmars marginal för att allt ska hinna återgå till det normala så att våra gäster enkelt kan ta sig till parken.

Tror du att de enkelt kommer att kunna göra det?
– Det beror nog lite på vilket håll man kommer ifrån och vilket färdmedel man väljer. Vi hoppas att det ska vara över vid den här tiden, men det går ju inte riktigt att förutse hur EU-toppmötet kommer att inverka på trafiken.

Polisen varnar för trafikkaos

Ska man tro Erik Nord, polischef för Storgöteborg, så kommer påverkan bli omfattande. Han har tidigare uppmanat göteborgarna till att inte ge sig ut i trafiken under fredagen om man inte måste.
–  Allmänhetens minne av de här dagarna lär bli trafikstockningar, har han tidigare sagt till GP.

Bland annat kommer E6:an att stängas av tillfälligt både under morgonen och eftermiddagen. Utöver det ska samtliga fyra övergångar till Hisingen hållas "rena" under de tider som polisen behöver eskortera politiker i staden. Mötesdeltagarna ska dessutom bo granne med just Liseberg i Gothia Towers.
– Men de lämnar redan tidigt på fredag morgon och sedan kommer de inte tillbaka till hotellet, säger Julia Vasilis.

Har ni haft några funderingar på att flytta premiären?
– Det är många förslag som vi har bollat och tittat på. Men vi har en väldigt tät dialog med polisen och det budskap vi fått från dem är att det ska vara avslutat när vi öppnar på kvällen.

Julia Vasilis tror att krocken kommer ha viss påverkan på antalet gäster.
– Vi räknar väl med att en och annan väljer att stanna hemma. Men överlag brukar premiären inte vara som en lördag i december, som är våra bäst besökta dagar. 

Inga extra säkerhetsåtgärder

Julia Vasilis säger att man inte vidtagit några extra säkerhetsåtgärder med anledning av EU-toppmötet.
– Men vi står i ständig kontakt med polisen för att kunna uppdatera oss om vad som händer.

Senast det var EU-toppmöte i Göteborg, då även USA:s dåvarande president George Bush besökte staden, slutade det med våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter samt en sönderslagen stadskärna. 

Har ni med det i åtanke haft någon säkerhetstänk utifrån scenariot att det skulle kunna drabba er på något sätt?
– Nej, det har vi egentligen inte. Det är polisen som får bedöma hur risken eller hotbilden för den här typen av händelser ser ut.

Julia Vasilis berättar att Liseberg höll stängt den gången, men att hon inte vet hur diskussionerna gick.
– Men är vi väl förberedda så tror jag att vi kan hantera en sådan här situation, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.