Lisebergbanan öppnar i helgen

ANNONS
|

Sedan olyckan på Lisebergbanan den 15 juli i år har attraktionen stått stilla. Nu är Lisebergs interna utredning avslutad och nöjesparken har gjort flera åtgärder på banan och tågen. I går påbörjades också ett besiktningsarbete av Inspecta, före detta Statens provningsanstalt, av den olycksdrabbade attraktionen. Arbetet förväntas pågå några dagar och till helgen kan Lisebergbanan öppna för turer igen.

- Om allt går som planerat blir det så, säger Lars-Erik Hedin, teknisk chef på Liseberg AB.

Men det är bara fyra tåg som kommer att trafikera banan i fortsättningen. Det femte, olyckståget, blev för skadat, kunde inte repareras och har tagits ur bruk.

ANNONS

Det var mitt i högsäsongen i år som ett fullsatt tåg i Lisebergbanan rasade neråt i stället för att fortsätta klättringen upp mot banans högsta punkt. Tåget åkte baklänges och slog in i ett stillastående tåg som stod på perrongen. 18 personer skadades och fördes till sjukhus.

Utredningen visar att olyckan berodde på att en bult i ett kättinglås delvis "gängade ur", vilket fick till följd att uppdragskättingen gick av. Dessutom fungerade inte backspärrsfunktionen som den skulle. Varje backspärrspar har sedan 1988 varit försett med slitklackar av ett teflonliknande material, för att minska bullernivån.

- Det är slitklackarna som av någon anledning har hindrat backspärrarnas funktion och det var därför tåget gled ner, säger Lars-Erik Hedin.

Slitklackarna på samtliga tåg har nu tagits bort och under de närmaste dagarna kommer besiktningen att visa vad det innebär ljudmässigt.

Hur säkert är det att åka Lisebergbanan nu när den öppnar?

- Det är mycket säkert. Vi har tagit bort slitklackarna. Alltså kommer backspärrarna att bromsa mot stålmaterialet, säger Lars-Erik Hedin.

Kommer ni att göra förändringar i säkerhetskontrollerna?

- Vi kontrollerar redan backspärrarna dagligen men vi kommer att titta över metoderna. Dessutom kommer vi att öka kontrollerna av kedjan. I stället för kontroll en gång i året kommer vi att öka till fler gånger per år.

ANNONS

Om den stillastående Lisebergbanan har minskat antal besökare till Liseberg vet inte ledningen.

- Vi tror inte att olyckan har orsakat ett gästbortfall. Men det är möjligt att värmen och friidrotts-EM har gjort det, säger marknadschef Pelle Johannisson.

Någon analys av om antalet besökare har minskat kommer inte att göras förrän efter säsongen.

- Men Liseberg står inte och faller med en attraktion. Vi har 35 olika attraktioner och om en är stängd går man till nästa, säger Pelle Johannisson.

Statens haverikommission har precis påbörjat utredningsarbetet kring olyckan och kommer att lämna rapport inom ett år.

ANNONS