Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Ett hundratal personer köade vid huvudentrén när Liseberg för 20:e året i rad öppnade sin julmarknad.  Bild: Mia Höglund
Ett hundratal personer köade vid huvudentrén när Liseberg för 20:e året i rad öppnade sin julmarknad. Bild: Mia Höglund

Liseberg välkomnar julen – för 20:e året i rad

Att julen är i antågande blir allt mer uppenbart. På fredagen öppnades portarna för Jul på Liseberg för 20:e året i rad.
– Det kan bli så att vi får välkomna den tionde miljonte gästen någon gång i jul, säger Stefan Wern, informatör på Liseberg.

Under fredagen öppnade Lisebergs nöjespark i julskrud – knappt två veckor efter att Halloween lockat med gastar och skräckhus.

Ivriga besökare behövde inte gå många meter för att lämna höstgråa gator bakom sig och stiga in i en vintervärld. Vid båda entréerna sjöng julkörer och en snökanon sprutade snö över besökarna. Dessutom hade en ny, guldvit-vinterkarusell installerats vid huvudentrén.

Bland de första besökarna fanns familjen Brusing från Vänersborg.

– Vi åkte hit lite spontant. Det är första året vi är här med barnen. Det är extremt juligt och mysigt, säger mamma Emely Brusing.

Familjen Brusing från Vänersborg var bland de första besökarna på Jul på Liseberg. Dottern Joline, i gul jacka, gillar visserligen lussebullar, men tycker att det allra bästa med julen är blommor. Bild: Mia Hšglund, Mia Höglund
Familjen Brusing från Vänersborg var bland de första besökarna på Jul på Liseberg. Dottern Joline, i gul jacka, gillar visserligen lussebullar, men tycker att det allra bästa med julen är blommor. Bild: Mia Hšglund, Mia Höglund

Inne i parken möttes sedan familjen och de andra besökarna av drygt fem miljoner julljus, fem kilometer julgransgirlang och granar klädda med totalt tre ton konstsnö – i väntan på leverans av den äkta varan.

– Totalt finns det 1 500 julgranar i parken, varav 1 450 är Kravmärkta och fria från gifter. Som en naturlig utveckling i vårt hållbarhetsarbete är även 90 procent av våra fem miljoner julljus LED-belysning, säger Stefan Wern, informatör på Liseberg.

Norrsken vid storattraktionerna

I fjol registrerade Jul på Liseberg över en halv miljon besök. Sedan premiären, år 2 000, har ungefär 9,5 miljoner personer besökt julparken.

– Så det kan faktiskt bli så att vi får välkomna den tionde miljonte gästen någon gång i jul, konstaterar Stefan Wern.

Kanske kan någon av stammisarna Gunilla och Torgny Lindén knycka den titeln.

– Vi bor mitt över gatan så vi tar ofta med oss barnbarnen hit. Det är ju en fantastisk lekplats, säger Torgny Lindén.

– I dag är vi bara här och rekar. Vi ska nämligen ta med oss barnbarnen hit på söndag, fyller Gunilla Lindén i.

20-årsjubileet uppmärksammas med extra stort fokus på underhållningen. Med hjälp av tal, sång och konståkningar gestaltas Charles Dickens klassiker ”En julsaga”.

– Senaste åren har fokus legat på konståkningen i till exempel Svanssjön och mer klassiska baletter. I år är det mer skådespeleri än tidigare. Förhoppningsvis kommer vi att ta det till en ny nivå.

En satsning görs också musikaliskt, både såväl nöjesparkens egen julkör som gästkörer som flera gånger dagligen framträder på Lilla Scenen.

Vana besökare vet att nöjesparken under jul går i olika teman. Nytt för i år är området Midvinter.

– Det är området runt Balder, Valkyria och Loke. Där vi försöker skapa känslan av norrsken genom ett kallt blågrönt ljus och stora isspjut som skjuter ut ur marken. Det är ganska dramatiskt!

Jul på Liseberg i siffror:

Julljus:

drygt 5 miljoner

Konstsnö:

3 ton

Julgranar:

1 500 stycken (varav 1450 kravmärkta)

Ljusjulgran:

116 meter hög

Julgransgirlanger:

5 kilometer

Kostnad:

20 miljoner kronor

Entré:

120 kronor (fri entré för barn under 110 cm)

Öppna attraktioner:

30 stycken

Utställare på julmarknaden:

67

Besökare sedan start:

9,5 miljoner

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.