Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Liseberg slog upp portarna till julen

Det hände sig vid den tiden att stadens stora nöjespark slog på fem miljon juleljus och bäddade in 1 300 granar i konstsnö. Och besökarna slöt upp för att träffa tomtefar, kaniner samt handla varma lovikkavantar.

Att julen, eller i varje fall advent, är i antågande har blivit alltmer uppenbart den senaste veckan: julskyltningen och dekorationerna har intagit gator och torg, det stora rederiet gör reklam för julresor och till helgen öppnade så Lisebergs nöjespark i julskrud – ett par veckor efter att Halloween lockat med skräck och spöken.

På lördagen möttes besökarna av julsång, snögubbar och granar klädda med totalt tre ton konstsnö – i väntan på eventuell leverans av den äkta varan.

– Snön är tillverkad av cellulosa, förklarar pressansvariga Ebba Källeskog.

Även när det gäller de miljontals lampor som skapar stämning har man försökt tänka på hållbarhetsaspekterna, understryker hon – med grön el och ledlampor.

LÄS MER: Här är Lisebergs nya jättesatsning

Sagofigurer

Nytt för i år är bland annat ytterligare ett antal upplysta sagofigurer och djur och årets isshow bjuder på Tjajkovskijs klassiska Svansjön, där man lyckats integrera balett i isdansen och dessutom har ljusprojektioner på den näraliggande stora scenen.

I den del av nöjesparken där annars attraktionen Kållerado brukar göra besökarna plaskvåta hade tomtefar och nissarna installerat sig i år igen. Efter att tagit sig igenom en lätt mystisk granskog med klock- och jojkljud i, fick barnen framföra sina önskningar till den skäggprydde jullegenden.

LÄS MER: Ruskigt bra halloween för Liseberg

Tydliga önskemål

Två barn med mycket specifika önskemål till tomtefar denna lördag var Angelina och David Veljanovska, 11 respektive 5 år.

– Jag vill ha ett rum fyllt med kexchoklad, förklarade Angelina frankt.

– Jag önskar mig en gul låtsascementblandare – en sådan med batterier i, sa David.

Tomtefar nickade med en förstående min och med den där auran av århundraden av julerfarenhet. Mamma Marja spetsade också öronen under konversationen. Även i Kaninlandet bar figurerna vittne om julens snara ankomst – den snövita kaninen Julius hälsade på vännerna från Nordpolen i år igen.

Om kalkylerna håller kommer tomtefar, handlarna, kaninerna och åkattraktionerna i nöjesparken göra att julsäsongen tillsammans med Halloween mer än väl väger upp tappet som den varma sommarsäsongen förde med sig.

– Vi har en prognos på 475 000 besökare under julsäsongen, säger Ebba Källeskog.

Jul på Liseberg i siffror

5 miljoner lampor.

1 300 granar.

5 kilometer julgransgirlanger.

3 ton konstsnö.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.