Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/8

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Liseberg slog upp portarna till julen

Det hände sig vid den tiden att stadens stora nöjespark slog på fem miljon juleljus och bäddade in 1 300 granar i konstsnö. Och besökarna slöt upp för att träffa tomtefar, kaniner samt handla varma lovikkavantar.

Att julen, eller i varje fall advent, är i antågande har blivit alltmer uppenbart den senaste veckan: julskyltningen och dekorationerna har intagit gator och torg, det stora rederiet gör reklam för julresor och till helgen öppnade så Lisebergs nöjespark i julskrud – ett par veckor efter att Halloween lockat med skräck och spöken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På lördagen möttes besökarna av julsång, snögubbar och granar klädda med totalt tre ton konstsnö – i väntan på eventuell leverans av den äkta varan.

– Snön är tillverkad av cellulosa, förklarar pressansvariga Ebba Källeskog.

Även när det gäller de miljontals lampor som skapar stämning har man försökt tänka på hållbarhetsaspekterna, understryker hon – med grön el och ledlampor.

LÄS MER: Här är Lisebergs nya jättesatsning

Sagofigurer

Nytt för i år är bland annat ytterligare ett antal upplysta sagofigurer och djur och årets isshow bjuder på Tjajkovskijs klassiska Svansjön, där man lyckats integrera balett i isdansen och dessutom har ljusprojektioner på den näraliggande stora scenen.

I den del av nöjesparken där annars attraktionen Kållerado brukar göra besökarna plaskvåta hade tomtefar och nissarna installerat sig i år igen. Efter att tagit sig igenom en lätt mystisk granskog med klock- och jojkljud i, fick barnen framföra sina önskningar till den skäggprydde jullegenden.

LÄS MER: Ruskigt bra halloween för Liseberg

Tydliga önskemål

Två barn med mycket specifika önskemål till tomtefar denna lördag var Angelina och David Veljanovska, 11 respektive 5 år.

– Jag vill ha ett rum fyllt med kexchoklad, förklarade Angelina frankt.

– Jag önskar mig en gul låtsascementblandare – en sådan med batterier i, sa David.

Tomtefar nickade med en förstående min och med den där auran av århundraden av julerfarenhet. Mamma Marja spetsade också öronen under konversationen. Även i Kaninlandet bar figurerna vittne om julens snara ankomst – den snövita kaninen Julius hälsade på vännerna från Nordpolen i år igen.

Om kalkylerna håller kommer tomtefar, handlarna, kaninerna och åkattraktionerna i nöjesparken göra att julsäsongen tillsammans med Halloween mer än väl väger upp tappet som den varma sommarsäsongen förde med sig.

– Vi har en prognos på 475 000 besökare under julsäsongen, säger Ebba Källeskog.

Jul på Liseberg i siffror

5 miljoner lampor.

1 300 granar.

5 kilometer julgransgirlanger.

3 ton konstsnö.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.