Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Lisa" blev trakasserad av spårvagnsbarnen

De drog henne i håret, kommenterade utseendet och provocerade. Lisa, 60, berättar hur hon blev utsatt av några flickor på spårvagnen.

Dagens söndagsreportage i Göteborgs-Posten handlar om när barn tog över på vissa spårvagnar i västra Göteborg i våras. De hotade, trakasserade folk, klottrade, drog i nödbromsen, slog sönder rutor och koppelåkte.

En av de drabbade är Lisa som är i 60-årsåldern. Hon gick på vagnen från sitt hem i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo en vardagskväll för att åka till centrum.

På vagnen träffade Lisa två bekanta och ställde sig vid dem för att prata. Då kände hon hur någon drog henne i håret och petade henne i baken. Hon vände sig om och sade till två flickor.

Läs också: Barnen som sprider skräck på vagnen

När de inte slutade gick Lisa och satte sig längre bak i vagnen.

- Då följde tjejerna efter. De fortsatte att vara på mig och körde upp fingrarna i ansiktet på mig. De sade att jag hade rynkigt ansikte. Jag upplevde att de var ute efter att provocera. En av dem filmade mig hela tiden med sin telefonkamera, säger hon.

De var fyra-fem flickor. Två var på henne och den tredje filmade. Övriga tjejer höll sig lite mer i bakgrunden.

Lisa lämnade åter sin plats och ställde sig i mittgången i spårvagnen. Tjejerna fortsatte.

- Då reste sig en av mina bekanta och sade att nu får ni sluta. Men de bara fortsatte. Då förstod jag att det inte var någon idé. Jag låtsades inte om dem och som tur var hoppade de av vid Axel Dahlströms torg.

Läs också: Mammornas historia: "Jag är förbannad och besviken"

Lisa kände sig aldrig rädd, men var upprörd efteråt. Hon funderade ett tag, var det som hänt ett brott? Hon gick in på polisstationen för att fråga och blev uppmuntrad att göra en polisanmälan.

- Sedan gick det flera veckor och jag trodde väl aldrig att det skulle bli något av anmälan.

Men polisen ringde nyligen och berättade att flickorna som ofredat henne är 12 år. De hade fastnat på film. Lisa var inte den enda passageraren de hade trakasserat på vagnen.

- Jag kan inte låta bli att tycka synd om dem. Jag vet inte varför de gör så här. De behöver kanske uppmärksamhet, kärlek helt enkelt, säger hon.

Fotnot: Lisa heter något annat i verkligheten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.