Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Anders Hofgren
Bild: Anders Hofgren

Linda söker efter misshandlad pojke

Efter att ha snubblat över en pojkes elsparkcykel gav mannen ett slag över pojkens ansikte. Det var vad Linda och flera andra passagerare såg under bussfärden genom centrum. Nu söker hon efter pojken i hopp om att han ska få hjälp.
– Man blir bara chockad och förbannad. Det finns inte ord för detta, säger hon.

Det var i förra fredagen som Linda och hennes man och barn satt på buss 18 på väg hem genom centrala Göteborg. Vid Götaplatsen klev en pojke ombord. Linda uppskattar att han var mellan 12 och 14 år.

– Han stod nära dörren med sin elsparkcykel och såg ut att försöka ta så lite plats som möjligt. Det såg ut som om batteriet hade tagit slut på den, säger hon.

När bussen stannade i Johanneberg skulle en passagerare kliva av, och snubblade då till över elsparkcykelns bakre hjul.

– Jag hörde att han svor och jag tänkte att det inte var mer med det. Men precis efter att han hade klivit av bussen så vände han sig om och gav pojken ett slag med öppen hand över hans ansikte. Vi var flera passagerare som såg detta, berättar Linda.

Hade tårar i ögonen

Hennes man frågade pojken hur han mådde, och fick då svaret att det var okej.

– Han hade tårar i ögonen och såg ut att vara färdig att bryta ihop. Han tittade ut genom rutan till nästa hållplats, där han klev av och började gå med cykeln. Man blir bara chockad och förbannad. Det finns inte ord för detta, säger Linda.

Linda som satt med sitt barn i famnen kände sig oförmögen att göra något i stunden.

Efter händelsen gjorde Linda en polisanmälan. Hon hoppas att polisen kan ta hjälp av eventuella övervakningsfilmer inifrån bussen. I förhoppning om att hitta pojkens föräldrar har hon också satt upp lappar vid tre olika busshållplatser som bussen passerade.

– Ur ett rättsperspektiv så är det bästa om både den misstänkta och brottsoffret är identifierade. Jag vill att föräldrarna får veta detta, oavsett hoppas jag att killen berättat om vad som hänt.

Ser om det finns övervakningsfilmer

Linda har fått ett antal meddelanden och samtal sedan hon gjorde sin efterlysning, men inget har lett henne i kontakt med pojken.

På utredningsenheten hos polisområde City pågår just nu en utredning gällande den misstänkta misshandeln.

– Nu kontrollerar man om det finns övervakningsfilmer från den här bussen. Det är inte alltid som det gör det. Och det skiljer sig åt hur länge filmerna sparas, säger Klas Olsson, gruppchef på utredningsenheten.

Även om det finns övervakningsfilm att tillgå, menar han att det ska mycket till för att en eventuell gärningsman ska kunna identifieras.

– Det ska vara rätt vinkel och linsen ska vara ren. Det ska helt enkelt vara en hygglig bild och sedan är det mängder av människor att välja bland, säger han.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt person för händelsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.