Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lina Baldenäs avled av hudcancern

Cancersjuka Lina Baldenäs har avlidit i sviterna av den sjukdom hon under lång tid visste skulle ta hennes liv. Hennes kamp mot hudcancern malignt melanom har förändrat synen på sjukdomen, skriver GP:s Sarah Britz.

Hon förlorade kampen mot sin sjukdom men levde sitt liv till fullo. Hon efterlämnar man och deras tre barn.

Lina Baldenäs sa att hon inte var politisk, men höll med om att hon var en aktivist. Och hon kämpade på så många olika plan, mot sjukdomen, mot byråkratin, mot politiker och för sin familj som hon inte ville lämna.

Hon var inte klar med det offentliga även om hon i SVT Debatt i våras konstaterade att "detta är sista gången jag är med och bråkar". Trots sin sjukdom skrev hon, in i det sista, krönikor i tidningen GT.

Hon hann inte bli färdig, trots det lämnar hon så mycket efter sig.

Lina Baldenäs förändrade sättet att se på cancerpatienten. Hon vägrade vara det svaga offret, även när sjukdom och smärta gjorde henne trött bortom all rimlighet. Hon blev experten, debattören och krigaren och knappast den snälla patienten.

Hon stöttade så många andra, för all orkar inte föra en kamp både i det offentliga rummet och i det privata.

Men Lina tog det till sin uppgift, en skyldighet mot oss andra som kanske - utan att vi vet om det - behöver skörda frukterna av hennes kamp någon gång framtiden.

Malignt melanom dödar.

Pepparkaksbruna modeller i modereportagen gjorde henne jävligt förbannad.

"Det är ett dödligt mode", sa hon. Fattar du?

I nästan fem månader har jag och fotograf Lisa Thanner träffat Lina regelbundet när hon delat med sig en bit av sin vardag och blivit insläppta i en del av hennes liv där hennes kamp aldrig var lätt. Lina var tydlig med sin agenda och hennes budskap var tydlig: cancervården måste bli bättre och villkoren för de anställda måste förbättras.

I februari skrev hon på sin Facebooksida om de där tumörerna i lungorna växt och att hon blivit immun mot bromsmedicinen "så vi är lite under isen allihop". En insamling startades för att familjen skulle kunna åka till Disneyland i Paris.

Det var då hennes högsta dröm, att hinna få visa sönerna Disneyland.

Pengarna strömmade in, men resan hanns inte med.

Döden är aldrig meningsfull, allra minst när den drabbar en ung trebarnsmamma.

Den är fullkomligt meningslös och hennes är verkligt provocerande. Men vi ska vara tacksamma för vad Lina Baldenäs gjort för oss som fortfarande är friska.

Låt hennes kamp för bättre vård och större medvetenhet om malignt melanom inte vara förgäves.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.