Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Lillian spelar fiol i Nordstan för att hälsa på vännen i Värmland

Lillian Möller spelar fiol i Nordstan varje vecka för att få pensionen att räcka till. När en förbipasserande lade ut en bild på henne på Twitter strömmade swishgåvorna in. Tack vare det får hon råd att besöka sin vän Ann-Marie i Värmland.
– Vi tycker så mycket om att umgås med varandra. Jag måste kontakta killen som delade fotot och tacka honom, säger Lillian Möller.

De som brukar gå i Nordstan förbi där Femmanhuset korsar har med stor sannolikhet sett Lillian Möller sitta och spela fiol. Mellan klockan 15 och 17 sitter hon där varje fredag, lördag och söndag.

– Jag har spelat i Nordstan i 15 år nu och innan det stod jag utanför NK på kvällarna. Jag brukar säga att 26 januari 1988 är min andra födelsedag för det var då jag spelade fiol för första gången, säger Lillian Möller.

Under söndagen spred sig en bild på Twitter då en förbipasserande fotat Lillian som satt och spelade med en skriven skylt bredvid sig och ett nummer att swisha till.

”Resa till Värmland och hälsa på min vän där är en viktig del av sommaren för mig. Jag behöver hjälp för att kunna göra de. Min pension räcker inte alls tyvärr. Tack!”- stod det på skylten.

– Han sa att han skulle se till att hans vänner och kollegor fick se detta och tog ett foto. Jag tänkte att det var bra för jag behöver verkligen pengarna.

Under kvällen kom det in fler och fler swishgåvor till Lillian och det har fortsatt under måndagen.

– Först tänkte jag att det inte var rimligt. Så mycket folk kan han ju inte känna. Jag blev helt överlycklig.

LÄS MER: Fler kan få förtidspension om ett par år

Ska hälsa på vän

Så nu har Lillian fått ihop pengarna för att hälsa på sin vän Ann-Marie i Värmland och resan går nästa månad.

– Vi tycker så mycket om att umgås med varandra. Vi brukar gå ut och gå med hennes hundar, lyssna på musik och måla tillsammans.

Det var musiken som förde dem samman på en spelmansstämma i Ransäter.

– Vi började prata med varandra där och det utvecklades till en fin vänskap, säger Lillian Möller.

LÄS MER: Kvinnor kräver rejäl pensionsöversyn

Pensionen räcker inte till

Lillian är 69 år gammal och fick gå i förtidspension efter många problem med hälsan. Hennes pension ligger i dagsläget på 8 400 kronor i månaden efter skatt och pengarna från fiolspelandet behövs för att få ekonomin att gå ihop.

Efter ett tandläkarbesök som blev dyrt var den årliga Värmlandsresan hotad. Men folks goda gärningar har nu gjort att hon både har råd med resan och kan betala av lånet hon fick ta för tandläkarbesöket lite snabbare.

– Jag måste kontakta killen som delade fotot och tacka honom, säger Lillian.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.