Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Liberalerna kritiska till M-utspel: "Väldigt osmakligt"

Liberalerna riktar skarp kritik mot Moderaternas utspel om att införa ett akut flyktingstopp till Göteborg för att kunna få ordning på bostadsbristen.
– Det är ett väldigt osmakligt utspel från Moderaternas sida, säger Axel Darvik (L).

Göteborgsmoderaterna vill ha flyktingstopp till staden för att komma åt bostadsbristen.

Nu riktar allianspartnern Liberalerna skarp kritik mot M-förslaget.

– Det är ett väldigt osmakligt utspel från Moderaternas sida, jag blir ganska orolig att de föreslår det här, säger Axel Darvik (L).

LÄS MER: M i Göteborg kräver flyktingstopp som åtgärd mot bostadsbristen

"Orolig över att M föreslår det här"

Han menar att M försöker få Göteborg att "överge det gemensamma ansvar" som introducerats för kommunerna genom bosättningslagen, som innebär att antalet flyktingar som kommer till Sverige delas upp mellan kommunerna efter kapacitet och förutsättningar.

– De försöker smita från ansvaret i stället för att axla det. Ett flyktingstopp skulle dramatiskt försämra för människor att komma i det svenska samhället, konstaterar han.

Samtidigt menar Axel Darvik att M:s förslag inte innebär någon lösning på problemet med skriande bostadsbrist.

– Hampus Magnusson vill att det ska gå snabbt och vara lätt att hitta bostad om man skiljer sig, men hans förslag löser ju inte ens problemet. Detta skapar inga lediga bostäder, det kommer fortsätta att vara lika mycket bostadsbrist, säger han.

Han påpekar att Göteborg de senaste åren i runda slängar växer mellan 6000 och 10 000 invånare per år, och att nyanlända utgör en liten andel av det totala inflödet.

– Det enda sättet att lösa det här är att få en bostadsmarknad i balans, inte genom att förbjuda grupper att söka lägenheter i Göteborg.

Inte första gången M kritiseras

Det är inte första gången som L riktar kritik mot M.

Tidigare i år kritiserade L samarbetspartnern för att vara "oansvarig" genom att "skrämma upp väljarna" med sin valkampanjsfilm.

LÄS MER: Darvik (L): "Moderaternas valfilm skrämmer väljarna"

Kommunalrådet David Lega (KD) ställer sig också frågande till M:s utspel.

– Det är tråkigt att att företrädare för M lägger den här typen av förslag, särskilt när man vet att det inte går att genomföra, säger han.

Han menar att utspel av det här slaget tenderar att förvirra väljarna eftersom de inte är genomförbara.

– Det blir svårt för medborgare som inte följer politik dagligen att kunna följa debatten och veta vad som är genomförbart och inte. Detta skulle ju falla innan det ens kommit upp, konstaterar han och fortsätter:

– Sedan är det en viktig skillnad mellan vad några företrädare tycker och vad Moderaterna som parti tycker.

Ransgård (M): "Den närmsta lösningen"

Jonas Ransgård (M), kommunalråd och partiets gruppledare i fullmäktige, förtydligar dock att det är partiets linje att få till ett flyktingstopp, och inte de enskilda företrädarna.

– Detta är inga nyheter för vår del, vi har velat det här länge, säger han.

Men trots att allianskamraterna anser att förslaget inte är genomförbart och inte skulle lösa problemen, håller Jonas Ransgård fast vid förslaget.

– Det är den mest närliggande lösningen i tid. Jämför man med ändrade byggregler och sänkta trösklar, går detta att lösa närmare i tiden, säger han.

Hur ser du på att på att övriga allianspartier kritiserat er?

– Vi är olika partier, det är inte konstigt att det finns olika åsikter, men det är klart att jag tycker att det är bättre att vi lägger vår gemensamma energi på att samla och vinna över röster.

LÄS MER: Bostadsmarknaden kan vara i balans inom 10 år

FAKTA: Bostadsmarknaden

Tidigare i sommar rapporterade GP att fastighetskontorets tjänstemän gjort bedömningen att bostadsmarknaden kan vara i balans inom de kommande tio åren.

Anledning är att byggandet i Göteborg i dag är på den högsta nivån sedan miljonprogrammet avslutades. I dagsläget finns 60 000 bostäder i olika skeden i plan- och byggprocessen, varav 6 300 byggs i dag.

– Bostadsbyggandet kommer att öka väsentligt men bara om marknaden håller i sig, konstaterade Stephan Cedergren, chef på avdelningen för analys och utredning vid fastighetskontoret, vid tillfället.

Fastighetskontorets bedömning av antalet färdigställda bostäder per år

2018: 2 800-3 000

2019: 5 000

2020-2022: 5 000-8000

2023-2027: 5 000

*Siffrorna är ungefärliga och beroende av risker som fastighetskontoret identifierat.

Antal bostäder i planer som antagits eller godkänts av byggnadsnämnden

2017: 11 337 (varav 5 987 inom Bostad2021)

2016: 3 416

2015: 3 450

2014: 3 560

2013: 3 182

*När en plan godkänns går den vidare till kommunfullmäktige för antagande. Generellt gäller det förfarandet för större detaljplaner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.