Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Liberalerna: Finns bara ett alliansalternativ i miljöfrågor

Liberalerna vill ta täten som klimatpartiet inom alliansen i Göteborg. Bland annat vill partiet att alla stadsbussar är eldrivna inom fem år, samt utreda miljözoner i innerstaden.
– För de personer som sätter miljö- och klimatfrågan högst och som vill rösta på ett Alliansparti finns det bara ett alternativ, säger Axel Darvik (L).

Liberalerna är missnöjda med hur miljö- och klimatarbetet drivits i Göteborg under de senaste åren. Med dryga månaden kvar till valet presenterar partiet klimatavsnittet i sitt valmanifest.

– Man blir ju oroad, det har gjorts alldeles för lite under väldigt lång tid. Utvecklingen går åt helt fel håll och vi missar alla miljömål som är uppsatta till 2020, säger Axel Darvik (L), 2:e vice ordförande i miljö- och klimatnämnden.

LÄS MER: Kommunen går bet på samtliga miljömål

Efter valet vill L ställa krav på Västra Götalandsregionen att enbart upphandla eldrivna stadsbussar framöver.

Målsättningar är att alla stadsbussar i Göteborg ska vara elektrifierande inom de kommande fem åren.

– Det är jätteviktigt för klimatet. Många andra jämförbara städer har varit mycket bättre på att elektrifiera, Oslo är ett exempel där bussar och fordon i allt högre utsträckning är eldrivna, säger Axel Darvik.

EU sågade luftkvalitén i Göteborg

2011 fälldes Sverige i Europadomstolen för att ha överskridit EU:s gränsvärden för partiklar. Bland de utpekade städerna med dålig luft fanns Göteborg.

L vill höja luftkvaliteten genom att sätta frågan om miljözoner högre upp på stadens agenda.

Efter valet vill partiet tillsätta en utredning över vilka platser som är mest utsatta och som skulle kunna bli föremål för miljözoner, samt huruvida man ska porta miljöfarliga dieselbilar eller ta det steget längre och bara tillåta eldrivna fordon.

– Vi borde egentligen ha utrett det här med en gång, det finns ingen anledning till att vänta med det, utan arbetet borde startas omgående, konstaterar Axel Darvik.

LÄS MER: Regeringens förslag splittrar alliansen och de rödgröna

Vill avveckla fossildriven fjärrvärme

L vill lägga ner Rosenlundsverket helt och ta fram en plan för att ersätta Rya Kraftvärmeverk.

Målsättningen är att fjärrvärmen till hundra procent ska vara fossilfri.

– Fjärrvärmen i Göteborg har gröntvättats under lång tid, den är inte alls så bra som man vill påskina att den är. Det får inte vara så att kommunen håller fossilindustrin under armarna och förhindrar en omställning, säger Axel Darvik.

Ett stort problem är mängden orenat avloppsvatten som släpps ut varje år.

Enligt Darvik är det årligen runt tre miljoner kubikmeter orenat avloppsvatten som rinner ut i Göta älv.

– Det motsvarar fjärdedel av Delsjön. I och med klimatförändringar och ökade skyfall, så blir bara de här problemen större.

L vill satsa på att rusta upp avloppssystemets kapacitet, samt att dagvattensystemet byggs om så att regn, avlopp och förorenat vatten inte leds i samma system.

– Vi kan inte fortsätta som vi har det nu, VA-taxan är för låg, investeringstakten är för låg, och det finns alldeles för lite åtgärder, säger Axel Darvik.

MP: "Det är inte trovärdigt alls"

Ulf Kamne (MP), kommunalråd med ansvar för klimat, miljö och kretsloppsfrågor, menar att ambitionen är god men att L:s förslag ändå faller platt.

– Det är inte trovärdigt alls. De går till val på en gemensam budget med M och KD, men de här utspelen är inte linje med den, säger han.

Exempelvis påpekar Ulf Kamne att Miljöpartiet är enda parti som driver frågan om miljözoner i Göteborg.

– De har ju redan förhandlat bort det här inom alliansen, i sin budget skriver man inte ett enda ord om det här, konstaterar han.

LÄS MER: Nedskärningar ska ge resurser till det kommunala huvuduppdraget

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.