Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På gång. I dag har Peter Ahlborg egen lägenhet i Vänersborg och kan se framåt igen. Men åren som hemlös har satt sina spår säger han.

Levde som hemlös med sin dotter

27 olika adresser, ett tiotal på olika vandrarhem. Peter Ahlborg och hans dotter var hemlösa i sju år. En ny rapport visar att 512 barn i Göteborg är akut bostadslösa.

Sedan några år tillbaka bor Peter Ahlborg i Vänersborg, men han är ofta i Göteborg för att sälja Faktum, träffa kompisar och hälsa på sin dotter som nu fyllt 18 och bor med sin pojkvän.
Dottern var nio år när Peter Ahlborg blev hemlös efter att han och hans sambo separerat. Delad vårdnad betydde att dottern fick flytta med där de tillfälligt kunde få tak över huvudet. Inte sällan var det på olika vandrarhem.

– Ett tragiskt livsöde för två helt vanliga människor. Det går inte att förstå vad det innebär att vara hemlös om man inte själv varit där. Att aldrig veta hur länge man ska vara på ett ställe. Man tappar hoppet.
Dottern kunde aldrig ta hem kompisar, berättar han och det kunde bli lång väg till skolan.
– Hur ska man kunna klara skolan då? Men det har ordnat upp sig, även om vi var rejält vingklippta ett tag.

Fler hemlösa i Göteborg

I Göteborg ökar antalet hemlösa hushåll med barn jämfört med förra året. Det visar den kartläggning som gjordes av Göteborgs fastighetskontor i våras. 50 fler hushåll med barn saknade bostad i år jämfört med motsvarande undersökning förra året. 512 barn räknas som akut bostadslösa.
Social resursnämndens ordförande Marina Johansson (S) är inte förvånad över att hemlösheten drabbat fler med tanke på migration och befolkningstillväxt. Men hon är oroad över utvecklingen och över att så många barnfamiljer står utanför bostadsmarknaden.
 – Bostadsbristen gör att nya grupper drabbas, säger hon. De flesta barnfamiljer som saknar bostad har ingen social problematik, det är en skillnad mot tidigare. Det är bostadsbristen som är deras problem.
– Även om barnen inte bor på gatan är det en otrygg miljö att bo på ställen som vandrarhem eller hotell. Och att inte veta hur länge de får stanna där de är. Det är dessutom dyra lösningar. Här vi måste få fram fler bostäder.

Vädjar till fastighetsägare

Kommunens bostadsbolag Framtiden avsätter en del av sina bestånd till fastighetskontoret för att avhjälpa hemlöshet. Även privata fastighetsägare bidrar, men Marina Johansson tycker inte det är tillräckligt och vädjar till dem att bidra med fler lägenheter till utsatta. 
Hon säger också att marknadsanvisningspolicyn vid nybyggen kommer att skärpas och bli ett tydligare redskap, så att ett visst antal bostäder lämnas över till kommunen.
Man ser även över om och hur lokalerna som var avsedda för boende för ensamkommande, men nu står tomma, skulle kunna användas som tillfälliga bostäder.
– Och det är viktigt att vi kommer igång med villavagnar och de temporära bostäderna. Det är kortsiktiga boende, men bättre för barn än att bo på vandrarhem. Långsiktigt måste det byggas mer, men det tar tid innan det står klart.

Växande stad

Kristina Bergman Alme, andre vice ordförande i social resursnämnd, vill få en djupare bild av läget innan hon pekar på vad som bör göras.
– Vi har ännu inte fått någon dragning av rapporten i nämnden, säger hon. Att fler är hemlösa är tecken på att man byggt för lite under en lång tid. Sedan är Göteborg en växande stad, med en ökande befolkning.
– Men för varje person som tvingas leva i kappsäck och inte har en egen dörr att stänga om sig är i en naturligtvis i fruktansvärd sits, säger Kristina Bergman Alme.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.