Lennart Bergström har överklagat den p-bot han fick vid Frölunda torg av Europarks p-vakt i mellandagarna.
Lennart Bergström har överklagat den p-bot han fick vid Frölunda torg av Europarks p-vakt i mellandagarna. Bild: Robin Aron

Lennart, 87, fick p-bot för en minuts felparkering

Lennart Bergström, 87, tappade sitt p-tillstånd för rörelsehindrade mellan bilens säten och stapplade iväg med rullatorn för att leta efter en pinne att peta loss kortet med. När han kom tillbaka väntade en obehaglig överraskning: En p-bot på 1 100 kronor.

ANNONS
|

Lennart Bergström är 87 år gammal och för ett halvår sedan beviljades han ett parkeringstillstånd av Göteborgs stad för att han är rörelsehindrad.

– Jag har något som kallas polyneuropati och när jag går känns det som jag har kuddar under fötterna och därför behöver jag rullator för att gå stadigt, säger han.

I mellandagarna skulle han ut och handla på Frölunda Torg och ställde sig på en p-plats för rörelsehindrade. När han skulle lägga p-tillståndet på instrumentbrädan tappade han kortet som fastnade mellan sätena.

– Jag fick inte loss det och gick i väg för att leta efter en gren eller pinne men hittade ingen. Det slutade med att jag köpte en tidning i pressbyrån som jag tänkte vika ihop och använda istället. Jag kanske var borta en fyra-fem minuter, berättar han.

ANNONS

P-bot på rutan

När han återvände till bilen satt en p-bot på 1 100 kronor på bilrutan, utfärdad av en p-vakt vid Europark som drivs av parkeringsbolaget Apcoa parking. Boten utfärdades för att han stått otillåtet parkerad under en minut, mellan 11.40 och 11.41.

LÄS MER: Annika erbjöds lunch som ursäkt för p-böter

LÄS MER: Hojab backar och betalar tillbaka böterna

På den gula remsan hänvisas klagomål till Hojab parkeringsservice – en kontakt som Lennart Bergström tog samma dag.

– Jag ringde och klagade, tog en kopia på tillståndet och körkortet och skickade iväg det till Hojab för att styrka att det jag sa var sant. För ett par dagar sedan fick jag ett brev där de kräver att jag ska betala boten ändå. Jag har bevisat att jag har ett tillstånd för rörelsehindrade, varför ska jag då betala 1 100 kronor i böter? Jag blir så irriterad och tycker att det är så fult sätt att tjäna pengar på. Det kan inte vara rätt, säger han.

LÄS MER:P-bolaget gav Lars Göran rätt efter sju månaders kamp

Affärsidén med Hojab är att driva in p-böter på uppdrag både av kommunala och privata och parkeringsbolag, däribland Europark och Apcoa parking. Bakom Hojab parkeringsservice står Svea Inkasso AB där Helena Bäckström är vd.

ANNONS

– Det är inte så att vi inte har några känslor men vi är tvungna att följa de regler som parkeringsbolagen sätter och det framgår klart och tydligt att tillståndet för att parkera på en handikapp-plats ska ligga synligt i rutan, annars ska boten utfärdas omedelbart, säger hon.

"Kan finnas särskilda skäl"

Fredrik Westergård, kommunikatör vid Apcoa parking, bedömer dock att omständigheterna kring Lennart Bergströms fall motiverar en omprövning av p-boten.

– Jag håller med om att det, i det här fallet, kan det finnas särskilda skäl som bör tas i beaktande. 1 100 kronor är rätt mycket pengar och kan han styrka att han har ett tillstånd är det definitivt något som vi behöver titta på igen. Då handlar det inte om rätt eller fel utan i stället om vår policy och då är den att ha en förlåtande attityd i sådana här fall, säger han.

Under nästa vecka väntas parkeringsbolaget kunna lämna besked i ärendet.

LÄS MER:Här fick flest bilar i Göteborg parkeringsböter 2018

Fakta: Tillståndet är personligt

I Göteborg är trafikkontorets avgiftsbelagda parkeringsplatser gratis för personer med p-tillstånd för rörelsehindrade.

Tillståndet är personligt och får bara användas av den som har fått tillstånd själv kör fordonet eller när du åker med fordonet och har beviljats tillstånd som passagerare. Lånar du ut ditt tillstånd kan vi dra tillbaka det. Tillståndet kan återkallas om du lånar ut det eller missbrukas.

Tillståndet ska placeras väl synligt i fordonets främre del så att framsidan med slutdatum är väl synlig och läsbar i sin helhet utifrån.

Källa: Trafikkontoret, Göteborgs stad

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS