5aiH5orwpe5t4nKnLV6b4yR1VBo.jpg
5aiH5orwpe5t4nKnLV6b4yR1VBo.jpg Bild: Anna Tärnhuvud

Lena Ferm (M) uppmanas lämna alla sina uppdrag

Moderaterna uppmanar Lena Ferm att lämna samtliga sina uppdrag, både inom partiet och i Göteborgs stad.
– Jag är uppriktigt heligt förbannad, säger David Josefsson, ordförande för Moderaterna i Göteborg.

ANNONS
|

Lena Ferm bad på torsdagen om ursäkt för att ha skrivit att "de flesta invandrare är analfabeter". Men i efterhand har det visat sig att hon har både gillat och delat material med islamofobiska och högerextrema budskap på sociala medier, enligt GP:s genomgång.

På fredagseftermiddagen hölls ett extrainsatt möte efter uppgifterna om att Lena Ferm gillat och retweetat islamofobiska och högerextrema budskap. Mötet hölls över telefon och närvarande var förutom Ferm själv också ordföranden David Josefsson och ombudsmannen Maria Gathendahl.

– När ni ringde tidigare hade jag inte läst alla inlägg som ni hade referat till. Jag har ägnat hela dagen i dag för att gå igenom det. Jag är uppriktigt heligt förbannad. Det här är inte åsikter som man får ha om man är med i Moderaterna. Det här är inte saker som man kan gilla och dela som en moderat, säger David Josefsson.

ANNONS

LÄS MER:Frågan är om partiet inte haft koll – eller inte brytt sig

Partiet har nu uppmanat Lena Ferm att lämna samtliga sina uppdrag. Detta gäller både uppdragen inom partiet och förtroendeuppdragen i Göteborgs stad. I dag är hon andre vice ordförande för Moderaterna i Göteborg, ordförande för Torslandamoderaterna, ledamot i stadsdelsnämnden Västra Hisingen och ordförande i Västra Hisingens individutskott, som hanterar känsliga socialtjänstärenden.

– All de uppdrag som hon har fått för Moderaterna har jag uppmanat henne att lämna. Så här kan man inte uttrycka sig i sociala medier, säger David Josefsson.

Hur har hon reagerat på detta?

– Hon mår dåligt och är ångerfull, men kunde inte lämna något besked nu. Vi kommer att ha fortsatt dialog kring detta men jag har varit tydlig med vad min åsikt och vad partiets åsikt är.

Har Moderaterna inga rutiner för att kolla upp de här sakerna innan någon tilldelas ett uppdrag?

– Nu vet inte jag vilka rutiner våra valberedningar har haft, vare sig i kommunfullmäktige eller i Moderaterna i Göteborg. Jag tror det här är något som alla partier kommer att behöva bli bättre med.

LÄS MER:Lena Ferm (M) gillade hakkors och hat – kommer att ställas till svars

Enligt uppgifter till GP ska Lena Ferms sociala medier-vanor varit välkända i partiets toppskikt. Trots det föreslogs hon till topposten i Göteborgsmoderaternas styrelse.

ANNONS

Ni kände alltså till detta?

– Då har det handlat mer om tonen i hennes inlägg än sakinnehåll. Jag vet att man har pratat med henne kring uttrycken och tonalitet. Jag känner inte igen att man haft diskussion kring de här inläggen.

Men de flesta i ert parti följer ju varandra på sociala medier. Ni måste väl ha sett detta i flödet?

– Jag vet att hon uttrycker sig olämpligt. Men det har jag sett när jag kollat på hennes twitterflöde är åsikter om att hon inte tror på klimatförändringar. De är anmärkningsvärda, men på en annan nivå än det som har framkommit i dag.

Så här i efterhand. Skulle du säga att ni har brustit?

– Hade de här sakerna varit kända så har jag svårt att se att vi hade nominerat henne till de här uppdragen.

GP har sökt Lena Ferm under fredagen för att bemöta de nya uppgifterna, utan framgång.

Vid tjugo i sex på fredagseftermiddagen twittrade dock Lena Ferm för första gången sedan avslöjandet:

ANNONS