Lek sätter fokus på papperslösa

ANNONS
|

Det är vad nätverket "Ingen människa är illegal" tänker göra på lördag. Genom att leka lekar som "ett två tre rött ljus" och "pepparkakskull" vill organisationen göra fler uppmärksamma på situationen för barn till asylsökande och papperslösa.

Nätverkets medlemmar samlas klockan ett vid Johannafontänen i Brunnsparken och klockan tre på Järntorget. Allt som protest mot att Sverige i sin migrationspolitik bryter mot flera artiklar i Barnkonventionen.

När människor måste gå under jorden för att inte skickas tillbaka till den tortyr, förföljelse eller till de krig de flytt från drabbas också deras barn. Att vänta på ett ovisst uppehållstillstånd eller att tvingas gömma sig skapar oro som påverkar barnen.

ANNONS

"Ingen människa är illegal" vill med sin lekaktion verka för en generösare migrationspolitik där barnens egna asylskäl tas på allvar.

I ett pressmeddelande säger gruppen att aktionen också vill uppmärksamma brottet mot Barnkonventionen att med stöd av Dublinkonventionen skicka ensamkommande barn till första asylland. Malta, dit många skickas, är kritiserat för sitt bristande flyktingmottagande med våld och kränkande behandling och brist på vård och undervisning.

ANNONS