Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Lejla vill vara med och påverka i ungdomsfullmäktige

Nu ska 101 ungdomar väljas in i ungdomsfullmäktige. – Jag vill fortsätta jobba med skolfrågor och att bryta fördomarna som finns mellan Angered och resten av staden, säger Lejla Kadiric, 16 år, som ställer upp för en tredje mandatperiod.

Sedan ungdomsfullmäktige startade 2005 har det påverkat en rad politiska beslut. Under de senaste åren har de varit med och fått igenom att få gratis sommarlovskort som gäller i kollektivtrafiken för ungdomar i upp till årskurs två på gymnasiet. De har även organiserat anti-diskriminieringskonferensen No Hate och deltagit i utformningen av en matlagningskurs i Kulturskolans sommarprogram.
 
– Ungdomsfullmäktige fungerar precis som det vanliga kommunfullmäktige med fem sammanträden per år och med ett presidium där de lägger fram motioner och förslag. Mellan mötena jobbar de i utskott. Just nu har vi utskott för skola, kultur och fritid, trygghetsfrågor, stadsutveckling och verksamhetsutskott som jobbar med inre arbete och marknadsföring, säger Paula Aijmer på Stadsledningskontoret på Göteborgs stad.

Vill jobba mot fördomar

Två veteraner som tidigare blivit invalda och som ställer upp i år igen är Lejla Kadiric, 16 år från Angered men som nu bor i Askim-Frölunda-Högsbo, och Vincent Siekkinen Franzén, 16 år, från Majorna-Linné.
 
– Jag ställer upp för stadsdelen Angered och vill fortsätta att jobba med skolfrågor och att bryta fördomarna som finns mellan Angered och andra stadsdelar. Vi behöver fler workshops där ungdomar från olika stadsdelar möts och kan förstå varandra, säger Lejla Kadiric.

Hon har suttit i ungdomsfullmäktige sedan 2015 och hoppas på en ny mandatperiod.

– Jag vill fortsätta att jobba med samma frågor som tidigare. När det gäller skolan så behöver betygssystemet ändras. I dag väger det sämsta betyget tyngst. Även relationen mellan lärare och elever behöver bli bättre för att minska skolket, och som i sin tur leder till att elever halkar efter i utbildningen, säger Lejla Kadiric.

"Jag har lärt mig väldigt mycket"

Vincent Siekkinen Franzén från Majorna-Linné ställer upp för sin stadsdel och valdes in för första gången under förra valet.

– Jag har lärt mig väldigt mycket genom att lära känna personer från hela staden, inte bara där jag bor. Sedan har jag utvecklats mycket genom att lära mig skriva motioner och projekt och formulera mig i tal. Jag är väldigt intresserad av politik och att förbättra, säger Vincent Siekkinen Franzén.
 
Att perioden i ungdomsfullmäktige varit lärorik håller Lejla Kadiric med om.

– Jag har fått många kontakter och lärt mig väldigt mycket om politik i allmänhet, både från äldre och yngre medlemmar i ungdomsfullmäktige. Jag vill fortsätta inom politiken. Målet är att bli statsåklagare och sedan justitieminister, säger Lejla Kadiric.

"Rösta!"

De som får rösta i valet är de som är folkbokförda i Göteborg och som är högst 17 år och minst har börjat i årskurs fem i grundskolan. Röstningen startar den tionde november och stänger den 20:e november. 

2015 låg valdeltagandet på 33 procent i staden totalt, men förra året hade det minskat till 21 procent. Men både Lejla Kadiric och Vincent Siekkinen Franzén hoppas på att fler röstar i år.

– Rösta! Det är få som röstar. Om man inte röstar så får man inte vara med och bestämma, säger Vincent Siekkinen Franzén.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.