Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den 2 juli tillträder David Lega (KD) sitt nya uppdrag som EU-parlamentariker. Men han lämnar inte Göteborgspolitiken helt, utan stannar kvar som ordförande i fastighetsnämnden. Bild: Meli Petersson Ellafi

Legas dubbelarbete – ska kombinera Göteborg och Bryssel

David Lega (KD) har tagit plats i EU-parlamentet. Men han kommer att sitta kvar som ordförande i fastighetsnämnden i Göteborg.
– Inget av uppdragen får bli lidande. Då lämnar jag, säger han.

På måndag gör David Lega sin sista arbetsdag i stadshuset i Göteborg. Dagen efter väljs efterträdaren Elisabet Lann formellt in i kommunstyrelsen.

Då sitter David Lega i Spanien för förhandlingar i EPP-gruppen om de framtida uppdragen i Europaparlamentet. Överläggningarna slutar på torsdag – och på fredagen är han tillbaka i Göteborg för att leda ett möte i fastighetsnämnden.

Och uppdraget som ordförande i fastighetsnämnden kommer han att behålla, även efter det att han formellt tillträtt som EU-parlamentariker den 2 juli.

– Partiet frågade om jag kunde tänka mig att sitta kvar tills vidare, säger han.

Rädd för att försvinna helt

David Lega säger att han alltid varit lite rädd för att hamna i ett läge där han helt försvinner från svensk politik.

– Så blir det ju för många parlamentariker. Jag vill gärna fortsätta engagera mig för Göteborgs bästa och det här är ett roligt sätt att göra det. Om det funkar.

Vad menar du med "om det funkar"?

– Om jag jag själv eller partiet känner att jag inte är tillräckligt närvarande då lämnar jag på dagen. Men min plan är att det ska funka bra.

Arbetet i Europaparlamentet har ungefär samma upplägg som riksdagsarbetet, där ledamöterna är på plats tisdag till torsdag och där måndagar och fredagar innebär arbete på hemmaplan.

God framförhållning krävs

David Lega säger att han under en vanlig vecka räknar med att lämna Göteborg på måndagskvällen och vara tillbaka på torsdagskvällen.

Eftersom fastighetsnämnden som regel har möten på måndagar, så hoppas han att det ska fungera.

– Om det skulle krocka vet man det med god framförhållning och som ordförande i nämnden kan jag lägga nämndschemat.

Uppdraget som fastighetsnämndens ordförande är arvoderat på 16 procent. Tanken är alltså att det ska motsvara knappt en arbetsdag i veckan.

Vet inte hur många timmar det blir

Uppdraget som EU-parlamentariker är inte timarvoderat, utan där handlar det mer om att göra det jobb väljarna förväntar sig.

Har du kalkylerat på hur många timmar du kommer att jobba i veckan med det här upplägget?

– Nej, jag kan inte bedöma hur många timmar jobbet i Bryssel tar. Det är därför jag säger att jag prövar det här. Fungerar det inte så kommer jag att avsäga mig.

Han tillägger att det inte är någon ovanlighet att parlamentariker eller riksdagsledamöter har andra uppdrag vid sidan av.

– Många parlamentariker sitter i sina partistyrelser. Det tar ungefär lika lång tid som att vara nämndordförande. Andra sitter i intresseorganisationer vid sidan av partipolitiken.

"Förutsätter att han klarar det"

Emmali Jansson (MP) är andre vice ordförande i fastighetsnämnden. Hon säger att det inte är ovanligt att de ledande politikerna i nämnden har kontakter med företrädare för byggbranschen eller andra aktörer under veckorna. Eller att de behöver stämma av saker med varandra eller med förvaltningsledningen. Så vissa konsekvenser kan det få att ordföranden befinner sig i ett annat land.

– Det är ganska ofta som det dyker upp något man behöver diskutera igenom mitt i veckan så det kan säkert bli lite mer tungrott, men jag förutsätter att han klarar av att organisera det, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.