Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vill ha ett starkt civilsamhälle. Ebba Busch Thor och David Lega me entourage besökte Tynnered för att prata med Opalkyrkans företrädare.

Lega (KD) vill se stöd till Opalkyrkan

Opalkyrkan i Tynnered får varken anläggningsstöd eller kommunal borgen eftersom det är en religiös verksamhet. Det får kommunalrådet David Lega (KD) att ilskna till. – Man gömmer sig bakom regelverket, säger han.

Opalkyrkans församling håller just nu till nere i tillfälliga källarlokaler vid Opaltorget i Tynnered. Församlingens kyrka är riven, likt nästan all annan bebyggelse vid Opaltorget. Här ska 1 050 nya bostäder byggas. Dessutom ska två nya förskolor, en vårdcentral, ett nytt stadsdelskontor för Västra Göteborg och en helt ny Opalkyrka byggas. Men just nu är torget en grusplan, inramad av kravallstaket.

När Opalkyrkan revs fick församlingen 27 miljoner kronor i inlösen, som ska användas för att bygga den nya kyrkan. Opalkyrkans församling har själva satt budget för nybygget till 45 miljoner, bland annat för att kunna satsa på att bygga lokaler för ungdomar i kyrkans källarplan. Opalkyrkans församling har vänt sig till idrotts- och föreningsförvaltningen för att försöka få en kommunal borgen på åtta miljoner och anläggningsstöd på tre miljoner. Men där blev det stopp eftersom stöd till religiös verksamhet är mot reglerna. Opalkyrkans ordförande David Green menar att beslutet är märkligt.

– Jag förstår inte varför vi inte ska behandlas på samma sätt som andra. Jag förstår inte varför man ska exkluderas bara för att man är troende?

David Green menar att kommunen mer borde fokusera på den verksamhet man driver och den samhällsnytta han menar att Opalkyrkan bidrar med, som till exempel efter skjutningen i Tynnered för några veckor sedan.

– Då ringer man till oss och vill att vi ska finnas ute och då är vi också ute. Så då är vår verksamhet okej men i nästa dag inte. Det blir fel!

Kommunalrådet David Lega (KD) är även han kritisk till hur Opalkyrkans ansökningar behandlas. Han sitter med i idrotts- och föreningsnämnden och hade velat att frågan tas upp där. I stället har ansökan hanterats på tjänstemannanivå.

– Det här handlar inte om religion utan om allt man gör här för att hjälpa barn och unga i närområdet. Frågan är varför man inte låter det här prövas. Vi ger kommunal borgen till alla möjliga kommunal föreningar. Man gömmer sig bakom tjänstemännen. Det tycker jag är fegt, säger David Lega.

Reglerna för föreningsstöd innebär att bidrag inte beviljas om det handlar om religiös verksamhet. Efter Opalkyrkans målsättning är att göra "Jesus känd, älskad och efterföljd bland barn och ungdomar i Tynnered och Göteborg" så har idrotts- och föreningsförvaltningen valt avslå ansökan om stöd. David Lega menar att man borde kunna separera den religiösa verksamheten från den ideella ungdomsverksamheten och ändå kunna ge stöd.

– Om det nu handlar om lokaler som ska användas till verksamhet som inte är religiös så borde det kunna gå att få stöd ändå. Det konstiga är att den här värderingen görs av en tjänsteman. Den här frågan bör prövas politiskt. Det handlar om politiska ställningstaganden men just nu gömmer man sig bakom regler, säger David Lega.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har varit ute i Tynnered för att diskutera frågan med Opalkyrkans företrädare.

– Det är ett enormt misstag att inte ta till vara alla goda krafter. Opalkyrkan är ett föredöme just med att vara tydliga med var man kommer ifrån och hymlar inte med det. Men det man också gör är ju att man tar ett stort socialt ansvar i området.

Ebba Busch Thor menar att Tynnered, med de problem som finns i stadsdelen, har ett extra stort behov av verksamheter som Opalkyrkans.

– Att i det här läget säga nej till att bygga ut en stor verksamhet för ungdomar, det är för mig obegripligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.