Kristdemokraternas nomineringskommitté har föreslagit David Lega som toppkandidat till EU-valet.
Kristdemokraternas nomineringskommitté har föreslagit David Lega som toppkandidat till EU-valet. Bild: Robin Aron

Lega (KD) ställer upp i EU-valet – kan lämna som kommunalråd

Alliansen håller på att förbereda ett maktövertagande i Göteborgs stad. Samtidigt har Kristdemokraternas nomineringskommitté föreslagit alliansföreträdaren David Lega som toppkandidat till EU-valet.
– Jag känner att jag har lyckats med det som jag åtog mig innan valet, säger han.

ANNONS
|

Kristdemokraternas nomineringskommitté presenterade på fredagen sina förslag på kandidater till Europaparlamentsvalet i maj.

David Lega, kommunalråd och ett tungt namn inom Alliansen i Göteborg, föreslås som tvåa på listan.

– Det är jättehedrande att ha fått det förtroendet. Nu hoppas jag att stämman också ger mig förtroendet, säger han.

I regel brukar stämman ställa sig bakom nomineringskommitténs förslag och sannolikt blir David Lega en av partiets toppkandidater till EU-valet.

KD gjorde ett starkt riksdagsval i september, och håller trenden i sig är det sannolikt att partiet kniper flera mandat i EU. I dag har partiet endast ett mandat parlamentet.

ANNONS

– Ser man på riksdagsresultatet ligger det snarare närmare tre mandat. Brexit har även inneburit att mandatfördelningen mellan länder förändras. Men det är många steg kvar, säger David Lega.

Förändringar behöver inte vara dåliga

Det skulle även innebära att David Lega lämnar sin roll som kommunalråd och gruppledare för KD i Göteborg.

Under sina år inom Göteborgspolitiken har han etablerat sig som en av KD:s mest framträdande politiker, inte bara i Göteborg utan även i resten av landet.

Du har haft en framträdande roll för KD och Alliansen, hur tror du det här kommer att påverka?

– Alla förändringar ger ju effekter, men de behöver inte vara dåliga. Partiet är bra mycket större än mig, om det skulle bli så att jag får lämna innan nästa sommar så är det partiet som får utse min efterträdare, säger David Lega.

Kan lämna det historiska styret

Nästa vecka kommer Alliansen att försöka bilda ett minoritetsstyre i Göteborg för att få till ett historiskt maktskifte.

De borgerliga kan vara på väg att bryta ett 24 år långt Socialdemokratisk styre i Göteborg. Varför väljer du att ställa upp i EU-valet nu?

– Jag har lyckats med det som jag gick till val på, nämligen att kämpa för ett nytt styre. Allt tyder på att vi har lyckats bryta ett 24 årigt S-styre och jag känner att jag lyckats med det som jag åtog mig.

ANNONS

Känner du dig klar med Göteborgspolitiken?

– Nej, den här tanken fanns inte alls innan jag fick nomineringarna från partimedlemmar. När jag blev det kände jag att jag hade ett ansvar att ställa upp. Jag har ett av världens roligaste jobb här i Göteborg, några sådana tankar har inte funnits.

David Lega kommer tillsammans med Sara Skyttedal att toppa partiets lista till EU-valet.

– Det är med stor glädje som jag presenterar nomineringskommitténs förslag till toppkandidater inför Europaparlamentsvalet. Vi menar att Sara Skyttedal och David Lega utgör ett starkt team som kan öka våra mandat i parlamentet och vara bra kristdemokratiska representanter från Sverige, säger Sofia Damm, nomineringskommitténs ordförande.

FAKTA: Valberedningens förslag på kandidater till Europaparlamentet

1. Sara Skyttedal, Linköping

2. David Lega, Göteborg

3. Liza-Maria Norlin, Sundsvall

4. Yusuf Aydin, Botkyrka

5. Birgitta Sacredeus, Mora

6. Ella Bohlin, Värmdö

7. Torsten Elofsson, Malmö

8. Soheila Fors, Karlskoga

9. Leif Hallberg, Stockholm

10. Martin Hallander, Solna

ANNONS