Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Lega (KD) gör tv-serie

Kommunalrådet David Lega (KD) ska göra en tv-serie där profiler som Carolina Klüft, Leif Mannerström och Renata Chlumska berättar vad de vill att politikerna gör efter valet.
– Jag har tröttnat på det politiska samtalsklimatet och debatter där politiker skäller på varandra. Vi har alla spätt på det, det här är ett försök att vända skeppet, säger David Lega.

Med start på tisdag börjar David Lega spela in en tv-serie om politik. "Dagen efter valet" blir ett samtal där kända, politiskt intresserade, profiler bjuds in till ett politiskt samtal om vad David Lega bör göra efter den 9 september.

– Vi tar in eldsjälar som är kända över hela landet. I tjugo minuter sitter vi på en scen och pratar om vad vi borde göra efter valet, säger David Lega.

Här ska idrottsprofilen Carolina Klüft prata om idrott och unga tjejers möjlighet att träna, kocken Leif Mannerström ska prata om mat, äldre och flygresor, äventyraren Renata Chlumska om hur viktigt det är för hjärnan att barn och unga rör på sig när de växer och Ung Cancer-grundaren Julia Mjörnstedt om cancer och förskoletiden.

– Det här blir ett helt nytt sätt att prata politik på, vi kan nå människor som tänker att det inte spelar någon roll. Det är en jättesatsning vi gör. Vi har ett tv-produktionsbolag som producerar allt, säger David Lega.

Vill vända ett hårt debattklimat

Han menar att det idag saknas ett samtal om politik där folk får prata till punkt.

– Idag handlar det mer om vad de andra har gjort, än vad man vill göra och mer om vems fel det är än hur det ska bli. Det är i stort sett bara vallöften fram till nionde september, här ska vi prata om vad som händer den tionde september, säger han.

Han säger att han själv är en del av det hårda klimatet.

– Ja, det är vi allihop, det är så det ser ut och så tongången har varit. Det är det jag vill bryta, nu när vi ska prata politik på ett annat sätt, säger David Lega.

Förutom KD:s tidigare partiledare Alf Svensson, som ska prata om tonen och värmen i politiken, ska inte gästerna vara knutna till något parti.

Programmet börjar sändas på Facebook i juni.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.