Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Ledande nazist häktad efter explosion

En ledande nazist har häktats misstänkt för en explosion i närheten av Linnéplatsen i Göteborg. – Utifrån bombens placering så hade allmänhet kunnat dödas, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist. – Jag vill inte uttala mig om målet annat än att min huvudman förnekar det som åklagaren påstår. Det är en allvarlig händelse, det behövs tid för utredning, säger mannens advokat Michael Hansson.

Larmet om explosionen utanför Syndikalistiskt forums kafé i centrala Göteborg nådde polisen vid 22.15 på fredagskvällen i november.

Nationella bombskyddet larmades till platsen senare på kvällen.

– Vi kan inte utesluta politiska motiv, sa Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region Väst efter händelsen.

Polisen kunde inte kommentera vad det var för föremål som detonerat på platsen. Men utgick från att någon avsiktligt har placerat bomben på platsen.

"Hela huset skadade"

Vid 01:00-tiden natten till lördagen bekräftade Säkerhetspolisen, Säpo att de hade informerats om detonationen.

– Vi har kopplats in på begäran av Göteborgspolisen. Men det är de som håller i utredningen så ytterligare frågor ställs till dem, sa Ulf Strömberg, befäl vid Säpo till GP.

En person som bor på samma gatan var hemma vid tillfället och har beskrivit händelsen som hemsk.

– Hela huset skakade, det är hemskt, sa personen till GP efter explosionen.

Ingen ska ha kommit till skada i samband med explosionen. Det fanns vid 01:30-tiden inte någon gripen eller omhändertagen i samband med explosionen.

LÄS MERExplosion utanför Syndikalistiskt forums kafé

Ledande nazist

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Under fredagen begärdes en ledande nazist i Nordiska motståndarrörelsen häktad på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse, det vill säga efter explosionen utanför vänsterlokalen Syndikalistiskt forums kafé.

Göteborgs tingsrätt valde att häkta mannen.
– Han häktad enlighet med åklagarens häktningsframställan, säger Michael Hansson.

Hur ser du på beslutet?
– Jag vill inte uttala mig om målet annat än att min huvudman förnekar det som åklagaren påstår. Det är en allvarlig händelse, det behövs tid för utredning, säger mannens advokat Michael Hansson.

Han vill inte kommentera hans koppling till Nordiska motståndsrörelsen.

Åklagaren: Någon kunde dött

Mats Ljungqvist, är kammaråklagare på riksenheten för säkerhetsmål:
– I dag har en person häktats på sannolika skäl misstänkt för attentatet den 11 nov 2016 på Övre Husargatan i Göteborg. På plats för adressen finns Syndikalistiskt forum, säger han och fortsätter.
– När bomben briserade orsakades, som tur var, inga personskador. Men jag menar att det var ren tur. Utifrån bombens placering så hade allmänhet kunnat dödas eller skadas allvarligt.

Vad kan du säga om den häktade?
– Den person som är misstänkt, han är medlem i Nordiska Motståndsrörelsen. Den kombinationen, att en person som hör hemma i Nordiska motståndsrörelsen och att målet är en fackförening gör att Säkerhetspolisen hanterar ärendet, kombinerat med Riksenheten för säkerhetsmål, säger Mats Ljungqvist.

I övrigt vill han inte lämna några kommentarer. Han kommenterar inte heller om det finns fler misstänkta eller om det fanns folk inne i lokalen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.