Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Laserkupp mot festivalen

Vetenskapsfestivalens lasershow är inställd. Strax innan föreställningen skulle starta på lördagen märkte man att utrustning för en halv miljon saknades.
- Det är bedrövligt, säger arrangören Tomas Brage, studierektor på institutionen för fysik vid Lunds universitet.

Under festivalveckan har hans studenter från Lunds universitet arrangerat föreställningen för barn och ungdomar på Studenternas hus i Göteborg.
Med hjälp av laserstrålar har idén varit att uppmuntra de unga till naturvetenskapsstudier i allmänhet, och i fysik i synnerhet, säger Tomas Brage.

Det var tänkt att allmänheten skulle få ta del av showen klockan 13 och 15.
Men när studenterna anlände till Studenternas hus vid 12-tiden, och gick in i Lingsalen, där all utrustning förvarats, blev de förskräckta.
- Vi upptäckte att vi blivit bestulna på utrustning för mellan 400 000 och 500 000 kronor. Mixerbord, laserscanner, rökmaskiner.

Hur kändes det?
- Det var naturligtvis deprimerande. Det är studenter som gör de här showerna och de lägger ner mycket ideellt arbete. De är såklart väldigt ledsna.

Vad finns det för motiv till att stjäla sådana här prylar?
- För laserscanners kan man ju inte tänka sig att det finns någon jättestor marknad. Men för rökmaskiner finns det säkert. Det var också flera videoprojektorer och de är ju väldigt populära.

Vad händer nu?
- Nu går vi runt och packar ner det som finns kvar innan vi lämnar Göteborg. Vi har nya shower i maj, så vi får försöka ersätta materialet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.