Larver invaderar gården i Kallebäck

ANNONS
|

– Det går i perioder. Vi har inte sett det här på några år, men nu är det dags igen. Det drabbar några få träd runtom i landet och sen ser vi ett stort utbrott, förklarar Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Den drabbade platsen är Omvägen i Kallebäck. Mellan två hyreshus har larverna som är av arten häggspinnmal tagit fäste i ett träd som nu är helt vitt.

– Larverna är sociala varelser. Först håller de sig nära varandra, men sen blir de större och spinner längre trådar. Till slut är hela trädet inklätt.

Vill klä in hus

ANNONS

Fenomenet kallades i forna tider för spökträd.

– När de har ätit upp alla löv sprider de sig i jakt på mat och kan klä in bilar, cyklar och hela hus, säger Lars-Åke Janzon.

I Kallebäck har larverna börjat lämna sitt värdträd. Problemet för deras del är att de bara kan äta häggens blad vilket ofta gör att de migrerar förgäves. Nästa år kommer troligtvis samma träd drabbas ännu hårdare.

– Det går i cykler. Året efter att häggspinnmalen har fått fäste lägger den ännu fler ägg. Men då är också parasitflugorna med på noterna och äter sig mätta. Populationen går ner till det tredje året, sen kanske häggspinnmalen kommer tillbaka för ett fjärde år. Vanligtvis dör de ut och så dröjer det några år innan en ny population uppstår, säger Lars-Åke Janzon.

Skrämmer de boende

Det drabbade trädet klarar sig dock bra. Vårens fotosyntes har troligtvis gett nog med näring och det grönskar nästa år igen. Värre är det kanske för de boende i hyreshusen. En person som vill vara anonym berättar för GP.

– Det är skitäckligt, det var fullt av larver vid vår port i går kväll så jag fick borsta bort dem. Det värsta är själva trädet. Innanför den vita väven är det fullt med larver. Jag vågar inte gå förbi där.

ANNONS
ANNONS