Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Hansson utesluts ur partiet efter beslut av SD:s partistyrelse. Bild: Jonas Lindstedt
Lars Hansson utesluts ur partiet efter beslut av SD:s partistyrelse. Bild: Jonas Lindstedt

Lars Hansson (SD) blir politisk vilde

SD:s kommunalråd i Göteborg Lars Hansson utesluts ur partiet. Beslutet fattades av partistyrelsen på fredagsmorgonen.

Sverigedemokraternas främsta företrädare i Göteborg, kommunalrådet Lars Hansson, har uteslutits ur partiet.

– Jag kommer att sitta kvar som kommunalråd, i fullmäktige och på alla andra uppdrag jag har, som politisk vilde, säger Lars Hansson till GP.

LÄS OCKSÅ: Personstriden i Sverigedemokraterna trappas upp

Det har under en tid varit känt att det pågår ett medlemsärende mot Lars Hansson. Från början var tanken att partistyrelsen skulle fatta sitt beslut under nästa vecka. Men redan under fredagsmorgonen höll partistyrelsen ett extrainsatt telefonmöte där frågan avgjordes, något som GT var först med att berätta.

Förtroendet förbrukat

Beskedet kommer bara två dagar efter det att SD:s fullmäktigegrupp, på initiativ av Lars Hansson, fattade beslutet att sparka distriktsordföranden Jörgen Fogelklou och fullmäktigeledamoten Björn Tidland från jobben som politiska sekreterare.

LÄS OCKSÅ: ANALYS: Öppet bråk skakar Sverigedemokraterna

– Då insåg väl partistyrelsen att han inte kunde få vara kvar och härja en vecka till. Han har grävt sin egen grav, säger Jörgen Fogelklou.

Bakgrunden till beslutet är, enligt Fogelklou, att partiet inte längre har förtroende för Lars Hansson. Han säger att Hansson gavs chansen att "avslutade det hela snyggt" och avgå självmant efter valet – men att han vägrade.

– Jag har jättemycket att säga om det här, men i första hand är det en personlig tragedi för Lars. Han har varit med i många år och gjort mycket för partiet, säger Jörgen Fogelklou.

På vilket sätt hade han förbrukat sitt förtroende?

– Det har med hans sätt att leda att göra. Och uttalanden han gjort.

"Fabricerade grejer"

Lars Hansson betecknar anklagelserna mot honom som "fabricerade grejer" och som tidigare har framgått är att han är förbannad på Jörgen Fogelklou, som han menar gått bakom ryggen på honom.

– Det hade varit ärligare om de tagit det på ett årsmöte om de ville bli av med mig. I stället har de gått bakom ryggen på mig. De har fullkomligt massakrerat mig, säger Lars Hansson.

Han säger att han fått mycket stöd under processen och att uteslutningen kommer att leda till att både medlemmar och väljare flyr partiet. Jörgen Fogelklou håller med om att det som sker inte är bra för partiet.

– Sådana här saker är självklart aldrig bra, men vi får förhålla oss till det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.