Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars flyttlass blev tre gånger dyrare

Flyttnotan blev tre gånger så dyr. 61-årige Lars Larssons mardrömsflytt från Stockholm till Göteborg slutade på drygt 46 000 kronor. Flyttfirman saknar dessutom yrkestrafiktillstånd. – Den här röran liknar ingenting, säger han.

När Lars Larssons mor avled, i sviterna av en rad blodproppar och en stroke, i november förra året bestämde han sig för att flytta in i hennes lägenhet i Torpa i Göteborg. Efter att ha sagt upp sin lägenhet i Stockholm anlitade han en flyttfirma för att forsla bohaget från huvudstaden.

Han kollade upp priser hos olika flyttföretag och bestämde sig till slut för att anlita Göteborgs flyttbyrå. Enligt honom kom de överens om ett fast pris – 13 500 samt tillägg på några tusen kronor för arbete innan och efter flytten. Avtalet var muntligt.

Läs också: LISTA: Dessa flyttfirmor saknar trafiktillstånd

Flytten skedde 19 juli. När Lars Larssons saker packats ihop i Stockholm kom det, för honom, oväntade beskedet. Flytten skulle bli betydligt dyrare än det överenskomna priset.

– De började med att det skulle kosta 52 000 kronor, men det fick jag ner till 41 000, plus 5 000 i tillägg. Jag skulle inte få sakerna om jag inte betalade, säger Lars Larsson.

Dessutom fick delar av bohaget inte plats i lastbilen. Enligt Lars Larsson lovade flyttfirman då att köra ner resten av sakerna senare i veckan i samband med en annan körning.

– Det gick en dag och då berättade de att körningen var avbokad. De ville ha 6 000 kronor för att lösa det. Men det sa jag nej till, säger han.

I stället anlitade han en annan flyttfirma för att ordna resten av flytten. Totalt slutade flyttnotan för Lars Larsson på runt 60 000 kronor.

Läs också: Nästan var tredje flyttfirma kör olagligt

Göteborgs flyttbyrå saknar i nuläget yrkestrafiktillstånd, som krävs för att ett företag ska få frakta gods. Det innebär i korthet att företaget kör olagligt.

En representant för Göteborgs flyttbyrå förnekar att Lars Larsson erbjudits ett fast pris. Arbetet med flytten ska även ha varit omfattande och totalt ha motsvarat sju-åtta dagars arbete, enligt företaget.

– Vi har gjort flera jobb för honom. Varje gång har det varit två man och en lastbil. I Stockholm var det nästan tre gånger så mycket saker som han påstod. Räknar du på två man, 900 kronor i timmen, då blir det så mycket, säger representanten.

– Vi har jobbat åtta gånger så mycket som kunden begärt från början.

Varför har ni inget yrkestrafiktillstånd?

– Det har vi haft och vi kommer att få tillbaka det. Vi har bytt ägare och vi håller på med det.

Göteborgs flyttbyrå har två pågående ärenden och en anmälan hos Konsumentverket. Det gäller kostnader som skenat iväg och missvisande prisinformation, men beloppen är betydligt mindre än i Lars Larssons fall.

– Vi är ett stort företag och det blir kunder som är missnöjda. Det här håller vi på att lösa, säger företagets representant.

Ord står mot ord. Lars Larsson är självkritisk och förklarar att han inser det dumma i att inte teckna ett skriftligt avtal på flytten.

– Jag är förbannad på mig själv i efterhand. Men jag tyckte att flytten var en småsak. Och då åkte jag dit helt enkelt. Man flyttar inte så ofta, så man tänker inte på det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.