Räddningstjänstens larm till trafikolyckor minskade med 30 procent under coronaåret. (Arkivbild).
Räddningstjänstens larm till trafikolyckor minskade med 30 procent under coronaåret. (Arkivbild). Bild: Stefan Bennhage

Larmen till räddningstjänsten minskade kraftigt under corona

Räddningstjänstens larm om trafikolyckor i Storgöteborg sjönk med 30 procent i fjol och under samma tid minskade antalet skolbränder med nästan hälften.
– I de fallen ser vi en klar koppling till pandemin, säger Tove Nyth, strateg vid räddningstjänsten.

ANNONS
|

Tendensen till färre trafikolyckor visade sig redan i början av fjolåret men märktes tydligt från april till september då många arbetade hemifrån.

– De flesta trafikolyckor sker i rusningstid. Under oktober kom vi åter upp till ett ”normalläge” för att sedan märka en minskning av räddningsuppdragen vid trafikolyckor under årets sista månader. Totalt minskade trafikolyckorna med 30 procent jämfört med medelvärdet för åren 2016-20, säger Tove Nyth.

Hundra färre skadades

Som en följd av detta minskade också antalet skadade personer som behövde föras till sjukhus – från drygt 400 personer under 2019 till drygt 300 personer under 2020.

Räddningstjänsten Storgöteborg

Här ingår Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Lerum, Mölndal och Partille.

RSG har också larm- och ledningsavtal med flera närliggande räddningstjänstförbund.

I statistiken för genomföra räddningsuppdrag under pandemiåret sticker även antalet bränder i och vid skolor, förskolor och fritidsgårdar ut. Totalt minskade de med nästan hälften – från 92 bränder 2019 till 48 bränder 2020.

ANNONS
Tove Nyth, verksamhetsstrateg på staben för analys och inriktning vid räddningstjänsten.
Tove Nyth, verksamhetsstrateg på staben för analys och inriktning vid räddningstjänsten. Bild: Räddningstjänsten Storgöteborg

Lägsta nivån sedan 2015

– Det är den lägsta nivån vi har haft sedan 2015. Även här ser vi konsekvenserna av pandemin som en möjlig förklaring. Minskad aktivitet i samhället i stort och periodvis stängda fritidsgårdar, sporthallar och gymnasieskolor tror vi bidrar till det. Även antalet automatlarm utan brand minskade rejält under perioden, framför allt under april till augusti, säger Tove Nyth.

I fjol hade räddningstjänsten Storgöteborg totalt 8 099 räddningsuppdrag – jämfört med 2019 är det en minskning med hela 854 uppdrag och klart under medeltalet för de senaste fem åren.

LÄS MER:Räddningstjänstens fystester döms ut som förlegade och orättvisa

En tredjedel av bränderna börjar vid spisen

Förra året brann det 491 gånger i någons bostad – vilket är på ungefär samma nivå som 2019.

– Där ser vi inte att pandemin gjort någon större skillnad, det är mer av ett nollsummespel. Är man hemma kan en brand upptäckas tidigare – men det ökar också risken för att en brand börjar. Över 30 procent av alla bostadsbränder har en koppling till spisen. Man kan ha glömt stänga av den, varit oaktsam vid matlagning eller haft något lättantändligt för nära en platta, säger hon.

17 lastbilstrailers gick upp i rök vid en våldsam brand i Älvsborgshamnen i Göteborg den 24 juni i fjol.
17 lastbilstrailers gick upp i rök vid en våldsam brand i Älvsborgshamnen i Göteborg den 24 juni i fjol. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Några uppdrag stack ut för räddningstjänsten i fjol.

Dels branden i Älvsborgshamnen veckan efter midsommar då 17 lastbilstrailers totalförstördes. Branden var mycket kraftig och den kraftiga röken syntes över hela Göteborg.

ANNONS

Dels en tågurspårning inne på Sävenäs rangerbangård i början av september där vagnar med giftigt och mycket brandfarligt gods var inblandade. Räddningsuppdraget var farligt, tog lång tid och det fanns en uppenbar risk för allmänheten.

LÄS MER:Nu utreds tågolyckan på Sävenäs rangerbangård

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS