Social resursförvaltning anmäler ett av sina missbruksboenden till IVO, på grund av bland annat bristande hygien.
Social resursförvaltning anmäler ett av sina missbruksboenden till IVO, på grund av bland annat bristande hygien. Bild: Olof Ohlsson

Larm om misär vid missbruksboende i Bergsjön

Fyra lägenheter förvandlades till "sanitära olägenheter" och vid ett tillfälle kom ingen personal trots att boende larmade. Det är bara några av missförhållandena som fått staden att lex Sarah-anmäla ett av sina hem för missbrukare.
– En del vill inte ha någon hjälp och då är det svårt för personalen, säger verksamhetschef Anna Holmqvist.

ANNONS
|

Vid Bergsjöhöjds missbruksboende har sammanlagt tio lex Sarah-avvikelser gjorts – under drygt sex veckors tid. Situationen ses som så pass allvarlig att social resursförvaltning i sin tur gjort en lex Sarah-anmälan om allvarligt missförhållande till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Enligt social resursförvaltning rör det sig om fyra lägenheter som varit så smutsiga att de blivit sanitära olägenheter, samt två brukare som inte duschat under lång tid.

Vid ett tillfälle kom inte personal trots att brukare larmat, och vid ett annat behövde en brukare sjukhusvård efter att ha fallit på ett vått golv.

En boende hade också blivit passiv, isolerad och misskött sin hygien "i brist på stöd och motivation".

ANNONS

Flera chefsbyten

När GP når Anna Holmqvist, verksamhetschef för boende och socialjour vid Social resursförvaltning, sitter hon i möte med gruppcheferna på Bergsjöhöjds missbruksboende. Frågan är vad som är viktigast att prioritera den närmsta tiden.

– Vi reder ut om vi, i väntan på att utredningen är klar, behöver göra akuta åtgärder för att säkerställa att de brister som finns inte fortsätter, säger hon.

– Jag ser oerhört allvarligt på det här, det är inte okej.

Redan nu är det beslutat att Bergsjöhemmets ledning kommer förstärkas med två erfarna enhetschefer. Enligt Anna Holmqvist har boendet haft en "mindre stabil ledning" och flera chefsbyten under hösten.

– Det är klart att det finns brister i rutiner och strukturer som vi behöver titta på, men exakt vad är svårt att svara på innan utredningen är klar, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att ha med sig att den målgrupp vi jobbar med här är oerhört komplex. Många av de som bor här har varit hemlösa under en stor del av sitt liv och har ett aktivt missbruk. En del vill inte ha någon hjälp och då är det svårt för personalen. Det blir en balansgång mellan individens integritet och självbestämmande kontra när det går över gränsen så att vi måste agera.

ANNONS

Kan gå snabbt

Samtliga brukare på Bergsjöhöjds missbruksboende bor i egna lägenheter men ska ha daglig tillsyn. De väljer dock själva om de exempelvis ska äta tillsammans med de andra, berättar Anna Holmqvist.

I flera fall har lägenheter bedömts som en sanitär olägenhet. Hur kan det gå så långt på ett bemannat boende?

– Det är svårt att veta före utredningen är klar och vi behöver nog vänta in den för att svara på det, men för en del av de här individerna kan det ganska snabbt gå från normalläge till sanitär olägenhet. Det är en svår målgrupp att jobba med, säger Anna Holmqvist.

Det har tidigare varit problem på den här typen av boenden i Göteborg. Pågår någon större diskussion kring det?

– Det pågår ett arbete där vi analyserar vilka insatser den här typen av målgrupper behöver. Vi har göteborgare med den här typen av behov och måste tillgodo se dem för att personer inte ska hamna på gatan. Det är ett svårt uppdrag och vi måste fundera över hur vi löser det på ett så bra sätt som möjligt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS