Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Larm om brand i NK-huset

Ett larm har inkommit om brand i NK-huset. Enligt larmet ska det ha varit rökutveckling på platsen. - Det luktar rök i NK-huset och vi är på platsen, säger larm- och ledningsoperatören på Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Strax före klockan nio kom larm om en brand i NK-huset.

Vi vet inte så mycket än. Enligt larmet ska det ha varit rökutveckling. Det är räddningstjänsten som är på platsen, säger Tommy Nyman, presstalesperson för polisen i region Väst.

Kyrkogatan avspärrad

Räddningstjänst har kommit till platsen och Kyrkogatan är avspärrad.

– Vi åkte dit för att det enligt uppgift ska ha luktat rör på NK, vilket det mycket riktigt gjorde. Så nu håller vi på att samla information, säger Peter, larm och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Enligt honom beror röklukten på en arbetsplats nära NK-huset.

– Något form av hetarbete eller svetsarbete har pågått på platsen. Men vi har trappat ner från vår insats lite, säger räddningstjänsten.

Personalen evakuerad

Ett vittne till GP var på platsen och såg flera brandbilar.

– Det var en brandbil vid NK som lyft sin kran. Sedan var det tre brandbilar vid brunnsparken också, men de verkade mest vara beredda om situationen skulle bli värre, säger han.

Ett annat vittne som arbetar på NK fick lämna sin arbetsplats när det började ryka.

– Jag jobbar på femte våningen. Det började komma rök i hela köket och ingen visste riktigt var det kom ifrån. Så vi fick utrymma och nu har vi stått här i 20 minuter. Vi vet ännu inte vad det är fråga om, säger vittnet till GP:s reporter på platsen.

Under kontroll

Enligt Petter Backlund, som är insatschef på plats, så har det inte brunnit i fastigheten.

- Vi håller på att avveckla här nu. Det rör sig om ett svetsarbete som har gått snett. Vi har haft rökutveckling i huset, men ingen eld, säger han.

Petter Backlund säger att situationen är under kontroll och ingen person ska ha skadats i samband med rökutvecklingen.

Efter klockan 10 var hela insatsen avslutad enligt Nordiska kompaniets presstalesperson Hanna Blom. Och det rörde sig aldrig om någon riktig rökiutveckling.

- Det visade sig att det kom byggdamm in i ventilationssystemet på andra våningen, vilket gjorde att folk trodde de såg rök. Dammet kom från en ombyggnation som sker i varuhuset. Men situationen var snabbt under kontroll, säger Hanna Blom.

.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.