Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Larm om automatvapen var hobbygevär

Stor polisinsats mot misstänkt man med automatvapen i Askim kunde snabbt avskrivas efter överraskande upptäckt.

Det var under lördagsförmiddagen som polisen fick in larm från vittnen vid Mikaelskyrkan i Askim om att en man beväpnad med automatgevär hade synts till.

Allvarligheten i uppgifterna fick polisen att skicka flera utrustade patruller till platsen.

– Ringer någon om att en man har skådats med automatvapen vid en plats som ligger i en del av Göteborg som tidigare skakats av konflikter tar vi det säkra före det osäkra, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Exakt vilken sorts utrustning poliserna hade när de anlände till den misstänkta brottsplatsen vill inte Christer Fuxborg gå in på men enligt uppgifter till GP ska poliserna själva haft dragna automatvapen.

– Det är inget vi kommenterar, men i den här typen av situationer chansar vi inte utan skickar fram dem med resurserna som är bäst lämpade för en sådan insats.

Misstänkt automatgevär eller ofarlig hobbypryl

Det som påstods vara en man med ett automatgevär i bagageluckan visade sig dock snabbt vara en person med paintballgevär.

– Som tur är händer inte den här typen av missförstånd särskilt ofta. Det har hänt vid exempelvis svensexor att folk blir indragna i bilar vilket för utomstående kan se allvarligt ut. Det gäller att tänka på hur omgivningen uppfattar det man håller på med, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Eftersom det inte är olagligt med paintball kunde ärendet snabbt avskrivas. Men polisen vill ändå uppmana allmänheten om att tänka sig för.

– Man bör ha vetskapen om att det kan se väldigt misstänksamt ut för utomstående som kanske ser vapnet på avstånd och inte kan avgöra vad det är. Det kan ställa till väldiga bekymmer och folk riskerar att hamna i fara trots att det inte är det, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.