Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Landvetter-mannen fick delar av polishuset att stänga

Arresten på polishuset stängdes och gripna och omhändertagna fördes till andra arrester efter att den tidigare misstänkte mannen efter larmet på Landvetter, ska ha tagit med ett misstänkt föremål till polishuset. – Jag tror inte att allmänheten har förstått vidden av hur allvarlig händelse det här är, säger en poliskälla till GP.

Den tidigare misstänkte mannen greps av polisen under torsdagsmorgonen efter att ha stoppats i en säkerhetskontroll vid Landvetter flygplats utanför Göteborg. 

Enligt polisen greps mannen i inrikeshallen på Landvetter flygplats efter att teknisk säkerhetsutrustning på flygplatsen indikerade att mannen bar med sig ett föremål vars innehåll kunde vara farligt. 

Under fredagen har GP skrivit om att föremålet misstänks vara det högexplosiva sprängmedlet TATP.

Nu framkommer nya uppgifter.

Enligt uppgift till GP, ska det ha ramlat ut en vätska eventuellt ett medel, i samband med att mannen togs in till polishuset och skulle visiteras.

– När den här mannen kördes in till intaget så ramlade det ut något vitt pulver eller en vätska, som man misstänker är TATP, som är högexplosivt, säger en anonym poliskälla som GP har varit i kontakt med.

LÄS MER: Föremålet på Landvetter gav utslag för sprängämnet TATP

"Oerhört allvarlig situation"

Inledningsvis uppgav samma poliskälla för GP att hela arresten stängdes på polishuset i Göteborg till följd av det högexplosiva ämnet och att samtliga omhändertagna och gripna personer förflyttades till andra arrester i Göteborg.

– Intaget på polishuset stängdes under torsdagen ner och spärrades av på grund av den här händelsen. Att en man grips på Landvetter med TATP så arresten stängs ner, det är så allvarligt det kan bli. Alla gripna och omhändertagna evakuerades och fördes till Mölndal på grund av det här och den cellen där mannen visiterades i, var på sena torsdagskvällen fortfarande avspärrad, säger en anonym poliskälla och fortsätter:

– Det här är en oerhört allvarlig situation. Att intaget stängs ner helt har jag aldrig varit med om tidigare och det sker ytterst sällan, vid exempelvis bomblarm som vi anser är skarpa. Jag tror inte att allmänheten har förstått vidden av hur allvarlig händelse det här är.

Erik Nord, polischef vid polisen i Storgöteborg, har även bekräftat förflyttningen för GP:

– Ja, under några timmar fördes de till andra arrester i Göteborg, det är en åtgärd man gör per automatik, säger Erik Nord.

Inte tal om utrymning

Kort efter GP:s publicering påpekar Håkan Lyrevall, tillförordnad gruppchef på personintaget vid Ernst Fontells plats, att det inte varit fråga om någon utrymning:

– Nej, men däremot stoppades vidare intag under en kortare period.

I arresten satt vid tidpunkten en handfull individer, färre än tio.

– De som vi redan hade här satt kvar i sina celler. De förflyttades överhuvudtaget inte, säger Lyrevall.

Vad var det som fick er att reagera, när den här mannen från Landvetter fördes in?

– Han hade någonting på sig som vi blev osäkra på. Vi kallade hit bombskyddet som undersökte och som inte fann något farligt. När det var klart öppnade vi portarna igen, svarar Håkan Lyrevall.

Under tiden som personintaget temporärt var stängt, kördes gripna och omhändertagna till polishuset i Mölndal.

Skickats för analys

Erik Nord bekräftar även att det vid visitation hittades ett föremål eller material som kunde vara farligt vid den tidigare misstänkte mannens tillhörigheter.

– Jag kan inte bekräfta att det här är TATP.  Det gav inte utslag vid den vanliga säkerhetskontrollen på Landvetter, men bombskyddet kom till polishuset och utrymde intaget. Det här föremålet har nu skickats för analys, så får vi se vad det är för någonting.

Bland 20-åringens tillhörigheter återfanns, enligt uppgift till GP, två mindre burkar med en mörk vätska och dessutom en något större mängd vit vätska. Analysen av dessa ämnen pågår fortfarande på fredagsförmiddagen.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.