Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Landets vårdpersonal har fått nog

Sjuksköterskan Ingrid Broms sa upp sig från Sahlgrenska i våras. I dag kämpar hon för bättre arbetsvillkor och säkrare vård tillsammans med hundratals kollegor landet över.

Under söndagen samlades vårdpersonal och andra på 26 platser i landet för att protestera mot försämrad svensk sjukvård under parollen "Slut på rean – en annan vård är möjlig".
Hundratals göteborgare anslöt sig till manifestationen på Gustav Adolfs torg i Göteborg, där sjuksköterskan Ingrid Broms inledde med att sammanfatta sin syn på läget:

- Svensk sjukvård sägs vara världens bästa. I dag är jag sjuksköterska, i morgon patient eller närstående. Var femte sjuksköterska överväger att lämna yrket och vi har lägst antal vårdplatser i Europa. Det är något som inte stämmer och nu måste någonting hända.

Efter bara fyra år som sjuksköterska på medicinkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhus sa hon i våras upp sig. Under studietiden förstod hon att jobbet som väntade var tufft – men inte så tufft som det blev i verkligheten. 

- Vi var alltid kort om folk och det saknades ett bra system för att få in vikarier. Ordinarie personal tvingades jobba både övertid, dubbelpass och treskift för att klara vården. Många erfarna sjuksköterskor slutade och nya sjuksköterskor fick lära upp andra nya sjuksköterskor och jag insåg hur det påverkade patientsäkerheten, säger hon.

Anna Himmelman var en av de erfarna sjuksköterskorna som hoppade av och som fanns på plats på söndagen.

- Det är andra gången jag demonstrerar i mitt liv och det känns viktigt att visa sitt stöd när någon äntligen vågar säga ifrån. Jag älskar jobbet som sjuksköterska men när man inte ens har tid att själv gå på toaletten eller äta, vilken bra vård kan man ge patienterna då? Det var hysteriskt och jag kunde bara inte vara kvar, säger hon.

Vårdupproret startades av de tre sjuksköterskorna Päivi Vilkkavaara, Agneta Lennander och Charlotta Dickman, och Siv Hansson, pensionerad sjukgymnast, som också var på plats vid manifestationen är hoppfull.

- Vi har protesterat många gånger förut men jag tror att detta initiativ kommer att få genomslag och få ansvariga i toppen att vakna. 

För Fredrik Persson var det också en viktig manifestation.
- Sjukvården är en fråga som rör oss alla och det är viktigt att stötta dem som tar strid och säger ifrån. Som det ser ut i dag har vi en oacceptabel utveckling.

Efter Ingrid Broms tal klev ytterligare tio representanter upp på scenen med korta anföranden. Manifestationen avslutades med musik av gruppen Rävfen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.