Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Landets dyraste simhall måste bli billigare

Kommunfullmäktige vill gå vidare med planerna på ett nytt centralbad vid Gullbergsvass. En förstudie ska tas fram och ett viktigt medskick är att totalekonomin måste förbättras. Socialdemokraterna, Demokraterna och Sverigedemokraterna är skeptiska till projektet.

Tankarna på ett nytt centralbad vid Gullbergsvass har redan på ett mycket tidigt planeringsskede orsakat rubriker. I våras avslöjade GP att badet – med en beräknad kostnad på 2,7 miljarder kronor – kommer att bli landets dyraste. Någonsin.

Kommunala badanläggningar kostar vanligtvis under en halv miljard kronor.

En anledning till att kostnaden tros springa iväg är de svåra markförhållandena vid Göta älv.

– Nu är vi där igen. Räcker det inte med Gobigas, Linbanan, Skeppsbron och Frihamnen? Det finns inga gränser i denna stad när det ska fram nya skattepengar. Detta kommer bara bli en ny dyr utredning för ett helt hopplöst projekt, säger Martin Wannholt.

En majoritet för planerna

Även Jonas Attenius (S) argumenterade för att avbryta ”det här Gullbergsvasshaveriet”. Precis som Sverigedemokraterna vill de istället bygga det nya centralbadet i anslutning till det nuvarande, vid Valhallagatan.

Men de tre partierna hade en majoritet emot sig.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) konstaterade att Göteborg behöver ett nytt bad, eftersom Valhalla är på sluttampen och staden växer kraftigt.

– Vi är inte nöjda med kostnaden, den behöver vi pressa ned. Men oaktat var vi bygger så kommer det att kosta pengar. I en stad som Göteborg behöver vi kunna uppfylla de krav som ställs, så vi har möjlighet att erbjuda ett brett utbud, säger han.

Han säger att det varit svårt att hitta en bra plats men att Gullbergsvass, som man till sist fastnade för, kommer att bli bra.

– Det finns utmaningar, men de utmaningarna hade vi haft oaktat vad som skulle byggas där, säger han.

Ekonomin måste förbättras

Kommunfullmäktiges beslut på torsdagen innebär att idrotts- och föreningsnämnden tillsammans med Älvstranden utveckling och byggnadsnämnden får i uppdrag att göra en förstudie och ta fram ett bättre underlag. Det ska bland annat specificera ekonomi och volymer och innehålla en riskanalys.

Ett tydligt medskick från kommunfullmäktige är att totalekonomin måste förbättras.

– Nu skalar vi ned det som inte är nödvändigt. Det är inte vårt uppdrag att skapa en spännande simhall, utan ett bad som används. Behöver hålla nere kostnaderna, säger Anna Sara Perslow (C).

LÄS MER: Politiskt storbråk om Sveriges dyraste bad

LÄS MER: Göteborgs nya centralbad blir Sveriges dyraste någonsin

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.