Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En växande del av skolornas budgetar går åt till laktosfria produkter.

Laktosfritt ökar kostnaderna i Göteborg

Med fler barn som äter laktosfri mat i skolan ökar även kostnaderna. Det är en bild som bekräftas i flera stadsdelsnämnder i Göteborg

– Vi ser att inköpsmängden av dessa produkter ökar, säger Katarina Wochner Carlsson, Områdeschef för internservice i västra Hisingens stadsdelsförvaltning.

Även om försäljningssiffrorna för laktosfria produkter fortfarande ligger lågt jämfört med konventionella produkter har de ökat stadigt de senaste åren. Bara 2014 ökade försäljningen av dessa produkter med 14 procent enligt en undersökning av analysföretaget Nielsen.

– Vi har haft en stadig uppgång inom försäljningen av laktosfria produkter i flera år, säger Sten Schwalbe, marknadsansvarig för mjölk, fil och yoghurt på Arla.

Arla är en av huvudleverantörerna till Göteborgs stad, och vid en granskning av siffror från Upphandlingsbolaget i Göteborg kan man se en ökning av inköpen av laktosfria produkter de senaste två åren.

Enligt beräkningar från Jordbruksverket, och enligt matmagasinet Hungers källor, som haft insyn i produktionsprocessen, kostar den laktosfria mjölken cirka tre kronor mer per liter att producera. Men för konsumenterna är prisskillnaden oftast mycket större, ibland så stor som dubbelt så dyr.

– Dessa produkter är dyrare att producera, men det är också högre vinstmarginaler på dem, precis som det är på flesta mer nischade produkter, säger Sten Schwalbe.

Detta gör att en växande del av skolornas matbudgetar går till laktosfria produkter.

– Vi får signaler från förvaltningarna att fler äter laktosfri kost, detta innebär att både efterfrågan och inköp av laktosfria produkter ökat i Göteborg stad över tid, säger Anita Olofsson Enquist, Måltidscontroller på Upphandlingsbolaget.

Ute i förvaltningarna i Göteborg bekräftar man också denna bild.

– Över huvud taget har alla former av specialkoster ökat. Det har ökat ganska mycket och det medför en större kostnad, utan tvekan, säger Johan Fogler, Enhetschef för produktionsköken i Lundby Stadsdelsförvaltning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.