Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Laddar för eldfest på Götaplatsen

Det persiska nyåret firas med en så kallad eldfest på tisdags kvällen. I Göteborg har eldfesten firats i 20 år, och växt sig allt större.

– Vi började med 30-40 personer och en budget på 3000 kronor. Vi var på Delsjöområdet och bilstereon var vår ljudanläggning. Nu är vi 15 000 på Götaplatsen och har en budget på nästan en miljon, säger Reza Talebi, ordförande i Eldfestkommittén.

Han brukar kallas för "eldfestens general" och har varit med i alla år. Han är stolt över hur eldfesten har utvecklats.

– Eldfesten är en av de högtider som har förenande kraft, alla kan vara med oavsett religion eller etnicitet. Det mest fantastiska är att antal svenskar som är med har ökat så mycket. Från början var det bara iranier och kurder som var med på eldfesten, men nu är det alla göteborgares fest.

På tisdagskvällen firas eldfesten för första gången på Götaplatsen.

– Det kommer att finnas ett 30-tal tält med bland annat mat från olika delar av världen. Och vi har byggt en scen som kommer att vara fullpackad av konstnärliga uppträdanden från klockan 17. Sen kommer kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén och inviger festen. Det blir dans och musik hela kvällen, och så hoppar vi över eldar, säger Reza Talebi.

Den gamla traditionen att hoppa över eldar påbörjas vid 19-tiden.

– Då kastar man sjukdomar och annat ont i elden och tar med sig värme och glöd in i det nya året, säger Reza Talebi.

Eldfesten pågår klockan 17-22 på Götaplatsen på tisdagen, och är öppen för alla.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.