Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

”Lösningen stärker integrationen”

Planerna på tillfälliga bostäder för asylsökande på olika platser i Göteborg väcker reaktioner.

På torsdagen presenterade Göteborgs stad en plan för hur den vill bygga temporära bostäder för asylsökande. Enligt planen kommer bostäder för 3 000 personer att byggas på tolv platser i olika stadsdelar, där det i dag bor få nyanlända.

Platserna ligger också i anslutning till skolor och service.

Läs också: Här ska tillfälliga asylboenden byggas

– Vi har inte blivit överrösta, men vi har fått ett antal mejl från personer som förklarar att de är oroliga och varför de är det. Men vi har också fått positiva reaktioner från invånare som är beredda att hjälpa till, säger Eva Rödsta, kommunikationsstrateg på Göteborgs stadsledningskontor i går förmiddag.

Marina Johansson (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor, säger att hela Göteborg nu kan vara med och ta ansvar:

– Det här är också en lösning som stärker integrationen och höjer livskvaliteten för alla i de berörda områdena, säger hon i en kommentar till planen.

Ulf Kamne (MP), kommunalråd med ansvar för stadsutveckling och bostäder, förväntar sig att förslaget väcker reaktioner.

– Men det här är ett viktigt och modigt kliv för ett mer jämlikt samhälle som kan förbättra integrationen. Forskning visar att blandat boende med olika ekonomisk bakgrund skapar ett mer stabilt och tryggt samhälle med större tillit, säger han.

– Det är klart att det här kostar en del att bygga och driva, men att köpa in platser är ännu dyrare. Den här lösningen är därför bättre, den kommer vi att räkna hem, fortsätter Kamne.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.