Löfven: UD:s ansvar att avgöra om IS-svenskarna

Svenska UD säger att de följer regeringens direktiv. Men det är deras uppgift att bedöma hur barnen med IS-föräldrar ska hanteras, anser Stefan Löfven.
– Jag vet inte vad som är möjligt, utan det måste myndigheterna avgöra, säger statsministern till GP.

ANNONS
|

Under veckan återvände sju svenska barn till Sverige efter att ha suttit i tältlägret al-Hol, där det råder svåra humanitära förhållanden, enligt flera organisationer.

Samtidigt befinner sig i dag ett 50-tal svenska barn i flyktinglägret i norra Syrien. GP:s Hampus Dorian och Stefan Berg följde två föräldrar från Göteborg under deras resa till Syrien för att hitta dottern Emma och hennes två små barn.

När väl föräldrarna hittade henne i det enorma tältlägret i norra Syrien, där omkring 77 000 personer bor varav 55 000 är IS-fångar, fick de ingen hjälp av svenska myndigheter.

Det kurderna begärde för att släppa Emma och hennes två barn från lägret var ett dokument utfärdat från svenska myndigheter. Men något sådant fick de inte från UD med hänvisning till att regeringens uttalade fokus i nuläget är föräldralösa barn.

ANNONS

LÄS MER: Del 1: Dottern som blev IS-hustru

Myndigheternas ansvar

Statsminister Stefan Löfven kommenterar situationen och säger att varje fall måste behandlas enskilt och att det inte går att ge ett övergripande svar för situationen med svenskarna i Syrien.

– Jag har hela tiden sagt att barnens situation är speciell. Vi har tittat på olika möjligheter för att hjälpa till och se vad som går att göra. Man måste också se vad en myndighet kan göra i ett annat land. Det måste behandlas från fall till fall av de myndigheter som har uppdraget att göra det, säger han.

I det här fallet har föräldrar rest ner till Syrien för att hämta sina anhöriga och då har myndigheten hänvisat till regeringens uttalade fokus på föräldralösa barn.

– Ni måste ta det där med UD. Det är klart att det i första hand handlar om föräldralösa barn, de är mest utsatta. Därutöver måste man behandla varenda fall individuellt och se vad som går att göra och vad som inte går att göra.

LÄS MER: Del 2: Jakten på IS-dottern

"En oerhört komplex situation"

De svenska barn som har föräldrar kvar i lägret, vad kan de vänta sig för besked?

ANNONS

– Alla måste identifieras till att börja med. Det är inte säkert att man kan göra det med barn som är födda i Syrien. Det är inte så att alla föräldrar vill återvända, man kanske vill vara kvar, och man kan inte skilja på barn från sina föräldrar enligt folkrätten. Det finns inte en lösning som gör att man kan säga "så här kan vi göra för alla barn". Den lösningen finns inte.

Menar regeringen att det inte är möjligt att hämta hem barn och föräldrar tillsammans?

– Jag vet inte vad som är möjligt, utan det måste myndigheterna avgöra. Det är komplext där nere, oerhört svårt, och det måste myndigheterna få bedöma.

Fotnot: Emma heter något annat i verkligheten

LÄS MER: Del 3: Oron, mötet, bakslaget

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS