Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Löfven och Ygeman lämnade direkt

Inrikesminister Anders Ygeman (S), anlände till Göteborgs centralstation strax innan halv fem på fredagseftermiddagen. Polisavspärrningar och insatsstyrkan väntade på perrongen. Både han och statsministern återvänder omedlebart till Stockholm.

Texten börjar under tv-inslaget

 

- Våra tankar går först och främst till anhöriga och deras familjer. Jag vill också mana till ett visst lugn och återhållsamhet. Terroristernas mål är fruktan och det sprids en mängd rykten i den här typen av situationer. Det är viktigt att vi håller oss lugna och lyssnar på de råd och anvisningar som myndigheterna ger, säger Anders Ygeman.

Anders Ygeman menar att det nu är viktigt att vara uppmärksam på den information som myndigheter nu ger.
- I den här situationen är det myndigheters råd som gäller och jag uppmanar alla att lyssna på dem och lyda de instruktioner man får. Hjärtat är med alla de poliser som arbetar med att säkra vår trygghet i en svår situation, säger Anders Ygeman.

LÄS OCKSÅ: Lastbil körde in i folkmassa – minst fyra döda

Tillbaka till Stockholm

Anders Ygeman var i Göteborg för att delta på Socialdemokraternas kongress. Nu blir det istället en resa tillbaka till Stockholm med en gång.

- Jag återvänder nu till Stockholm och kommer att sammanträda med delar av regeringen. Jag håller ständig kontakt med polis och säkershetspolis för att få kontroll över vilka åtgärder som eventuellt kommer att vidtas.

Enligt Anders Ygeman är kongressen av underordnad betydelse.

- ­Det känns just nu som helt sekundärt. Vi har människor som har dött och skadats i vad som ser ut som att vara ett attentat och nu går tankarna till de människorna och deras familjer och de poliser som gör stora insatser för att återställa lugn och säkerhet.

– Mitt fokus är på händelserna i Stockholm och den polisinsats som nu görs, säger Anders Ygeman till GP.

Tänker genomföra kongressen

Även Stefan Löfven åker tillbaka till Stockholm. Men Socialdemokraterna avser fortfarande att genomföra sin kongress på Svenska mässan i Göteborg med start lördag.

– Vi kommer att genomföra kongressen. Exakt hur det påverkar är något som vi får återkomma till, säger Socialdemokraternas presschef Håkan Gestrin.

Under fredagseftermiddagen befann sig Stefan Löfven på Ängskolan i Skene med anledning av den tragiska bussolyckan i söndags. Till närvarande reportrar gav han en kort kommentar om händelsen på Drottninggatan i Stockholm som han rubricerar som ett terrordåd. 

– Regeringen är naturligtvis informerade hela tiden. Jag får kontinuerligt information. Regeringen gör allt för att stödja de myndigheter som är igång nu och jobbar. Nu uppmanar vi allmänheten att vara uppmärksam och lyssna – inte minst på polisens information.

Fruktansvärt dåd

– Jag vill också säga att enligt säkerhetspolisen har vi minst två omkomna i det här fruktansvärda terrordådet. Nu tänker vi på offren och deras familjer, nära och kära och de skadade. Det är vad jag har att säga. Nu återvänder jag till Stockholm. Jag skulle ha åkt till Göteborg, men åker naturligtvis tillbaka till Stockholm nu. 

Trots frånvaron av statsminister Löfven förbereds det fortfarande för S-kongress på Svenska mässan mellan lördag och tisdag. 

– Vi kommer att genomföra kongressen. Men det är klart att det är ett fruktansvärt attentat som inträffat. Det kommer påverka kongressen naturligtvis. Exakt hur det påverkar är något som vi får återkomma till, säger Håkan Gestrin.

– Vi har ägnat en del tid åt att säkerställa vår personal i Stockholm, både på partikansliet och på Sveavägen 68. Nu håller vi på att diskutera hur kongressen ska genomföras, säger Håkan Gestrin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.