Löfven hoppas göteborgarna känner stolthet

Statsminister Stefan Löfven hoppas att göteborgarna är stolta över att EU-ledarna samlas här för att diskutera det han ser som unionens viktigaste fråga: medborgarnas villkor.

ANNONS
|

Vid 15-tiden på torsdagen kom statsminister Stefan Löfven till Gothia Towers i Göteborg. Efter en kort frågestund på den röda mattan utanför hotellet tog han emot GP på den 28:e våningen, med svindlande utsikt över Valhalla och Nya Ullevi.

Ända sedan Stefan Löfven tillträdde som statsminister efter valet 2014 har han burit på en känsla att EU är alltför fokuserat på kapital och ekonomi – och för lite på människorna, berättar han.

– Många misstror EU och tror att det globaliserade ekonomin bara är till för dem som har det allra bäst, medan andra får kämpa. Det ger en tveksam legitimitet för EU och med det följer extremism och nationalism. Människor måste se att det också är någonting för dem – och inte bara är till för marknaden och kapitalet. EU måste vara till för att medborgarna ska få det bättre.

ANNONS

"En fin andra stad"

För ett och ett halvt år sedan tog han resonemanget ett steg längre i samband med ett tal i Strasbourg: han sa att de sociala frågorna måste få större utrymme och bjöd in övriga stats- och regeringschefer till Sverige.

Varför valde ni att lägga mötet i Göteborg?

– Jag sa tidigt i diskussionen att allt inte behöver vara i Stockholm, att Sverige har en väldigt fin andra stad. Jag har varit här på många kongresser och konferenser och jag vet att Göteborg är duktiga på att arrangera sådant här.

Läs mer: Jonas Sjöstedt kritisk till att EU-toppmötet hålls i Göteborg

Bland göteborgarna har inte arrangemanget tagits emot med helt öppna armar. Istället har det varit mycket diskussioner om trafikproblem, stängda butiker, skolor och arbetsplatser. Stefan Löfven säger att han har förståelse för att mötet orsakat en del praktiska problem, men hoppas att det också finns en stolthet över att man får ta emot de europeiska ländernas ledare.

Justa villkor

Även från politiska motståndare har det kommit kritik mot mötet. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson menar att mötet är slöseri med tid och att den typen av frågor som ska avhandlas i och för sig är viktiga – men att det inte är frågor för EU.

ANNONS

– Jag har också hört moderater säga att EU ska jobba med sina kärnfrågor, Men då undrar jag: vad kan vara viktigare än medborgarna? När vi har en gemensam arbetsmarknad, vad kan vara viktigare än att det är justa villkor? säger Stefan Löfven.

– Majoriteten av medlemsländerna är inte socialdemokratiskt styrda, men det ser ändå att vi måste göra någonting här. Oppositionen här i Sverige är inte alls med på banan. Det är mycket tråkigt.

Mötet webbsänds

Under torsdagskvällen passade statsministern på att träffa regeringschefer från andra europeiska länder. Själva toppmötet pågår under tre timmar på fredagen.

– Det kommer att vara ett lite ovanligt möte på det sättet att det blir modernare och öppnare än vanliga möten. Här samlas vi i plenum, tillsammans med parterna och civilsamhället. Och allt webbsänds – för att vi vill ha det tillgängligt, berättar han.

Som avslutning ska den sociala pelaren skrivas under. Sen blir det upp till varje land att jobba vidare med frågorna – som bland annat handlar om att män och kvinnor ska ha samma möjligheter och rättigheter på arbetsmarknaden, att alla ska ha möjligheter till omskolning och arbetsvillkor.

Här i Sverige känns många av punkterna i pelaren ganska självklara. Hur ser intresset för frågorna ut i övriga länder?

ANNONS

– Det faktum att alla utom tre kommer hit vittnar om att det är ett stort intresse. När vi tagit upp frågorna i olika sammanhang, så håller alla med om att det är viktigt. Inte minst efter Brexitbeslutet så ser många att EU:s legitimitet håller på att erodera.

Läs mer: Moderaternas Ulf Kristersson: "Vi släpper inte fram Löfven igen"

ANNONS