Löftet om slopad karensdag omöjligt att infria

De rödgröna lovade att slopa karensdagen för anställda i förskolan. Nu faller förslaget, eftersom lagen sätter stopp. Men Daniel Bernmar (V) vill inte ge upp än.

ANNONS
|

Att ta bort karensdagen för anställda i förskolan var ett av Vänsterpartiets viktiga bidrag till budgeten för 2018. Tanken var att det skulle gälla mellan oktober och mars – en period då vinterkräksjuka och infektioner härjar och personal ofta tvingas stanna hemma.

Nu har HR-avdelningen tittat på frågan och kommit fram till att en enskild kommun inte kan ändra förutsättningarna i ett centralt antaget kollektivavtal. Man har heller inte vunnit framgång i försöken att få avtalsparten SKL att driva frågan i förhandling. Slutsatsen blir att det inte går att genomföra uppdraget.

– Att bara slopa karensdagen karensdagen rakt av går inte, så det går inte att genomföra det här så som vi tolkat uppdraget, säger Tina Liljedahl-Scheel, HR-direktör i Göteborgs stad.

ANNONS

Helene Odenjung, kommunalråd (L), var tveksam till om planerna skulle bli verklighet redan i samband med budgetbehandlingen.

– Ja, vi var ju ganska säkra på att det inte skulle gå att genomföra redan då, eftersom det här är reglerat i lag – och nu har personalavdelningen meddelat att det är så. Så det här vara bara ett slag i luften, ren plakatpolitik.

Daniel Bernmar (V) vill dock inte ge upp. Som han ser det har personalavdelningen tolkat uppdraget för snävt.

Tar upp frågan på nytt

– Det var aldrig tanken att frångå sjuklönelagen – men det finns andra sätt. Om vi istället ser det som en ersättning för en förmån, så går det att lösa rent tekniskt, säger han.

Så vad händer nu?

– Vi får ta upp det på kommunstyrelsens personalutskott och hitta en annan lösning. Jag ser inte att det här är slutet på frågan. Tanken har hela tiden varit att det ska införas först i höst, så än är det inte försent.

HR-direktören Tina Liljedahl-Scheel låter inte lika övertygad om att det går att hitta en annan lösning.

– Jag har svårt att se det, men vi får titta på det om vi får ett sådant uppdrag. Men vi har ingen lösning i dag i alla fall.

ANNONS

Förskolepersonal är, tillsammans med hemtjänstpersonal, den personalgrupp i kommunen som har högst sjukfrånvaro. Men istället för slopade karensdagar ser Helene Odenjung hellre att man jobbar med arbetsmiljöfrågor och personalvård på andra sätt.

– Att minska barngruppernas storlek är en bra början. Sedan måste föräldrar bli bättre på att inte ta sjuka barn till förskolan. Det är inte lätt alla gånger, men det är allas ansvar att tänka på det.

ANNONS