Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Långt tåg firade kvinnodagen

Ett långt demonstrationståg för att fira Internationella Kvinnodagen fyllde på söndagseftermiddagen Avenyn.

Unga, gamla, kvinnor och män samlade under en mängd olika banderoller och skyltar vandrade på söndagseftermiddagen från Götaplatsen till Gustaf Adolfs torg för att fira Internationella kvinnodagen. Dialogpolis på plats uppskattade antalet deltagare till minst 4 000.

Under temat "Tillsammans förändrar vi" samsades en mängd olika budskap.

Alexandra Grmek gick tillsammans med företrädare för Guts i Angered, en fritidsgård enbart för tjejer.

- Det är viktigt att vi förändrar själva samhällsstrukturen, att kvinnor inte ska behöva ha vissa roller utan att kvinnor och män delar på allt mer jämställt, säger hon.

En banderoll bar den omtalade bilden på en kvinna som slår en handväska i huvudet på en rasist.

- Vi är en grupp vänner som kämpar mot fascism, och vi tyckte det här var en bra symbol, säger Paula. Den lyfter fram vreden och desperationen som finns, och vikten av att vi fortsätter våga stå upp mot fascism och rasism.

Många organisationer och flera partier fanns med i tåget. När det nådde Gustaf Adolfs torg möttes folket av slagverksgruppen Kiriakas musik, sen väntade flera talare, apeller, spoken word och sång av Göteborgs feministiska kör.

Vera Peterson i 8-marskommittén är ytterst ansvarig för arrangemanget, och har hållit i det i tio år.

- Vi har blivit fler och fler för varje år, särskilt de två senaste åren, säger hon. Temat i år är vittomfattande, och tanken är att det ska kunna rymma många olika budskap. Det är ganska fantastiskt att vi är så många här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.