Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Läsarbild
Bild: Läsarbild

Långa köer på Landvetter flygplats

Det har bildats långa köer till säkerhetskontrollen på Landvetter flygplats under onsdagsmorgonen. Enligt ett vittne på plats ska köerna sträcka sig genom hela byggnaden.
– Det kändes som att den var hundra meter, säger vittnet.

Under onsdagsmorgonen ska köerna till säkerhetskontrollen på Landvetter vara så långa att de sträcker sig genom stora delar av byggnaden. Enligt ett vittne på plats som själv fastnade i kön ringlade den sig nästan till entrén vid ankomsthallen.

– Det kändes som att det var hundra meter. Alla pratade om vilken kö det var, det blir en väldigt stressig stämning. Man blir ju orolig för att man ska missa sitt flyg.

På Swedavias webbsida visas väntetiden i realtid och under morgonen låg kötiden på 14 minuter. Enligt Swedavia har det varit långa köer både till säkerhetskontrollen och incheckningen under onsdagsmorgonen då det är många som ska resa samtidigt.

– När det gäller säkerhetskontrollen så verkar det vara en tillfällig anhopning av folk som bildats, alla linor genom kontrollen är öppna så det är ett normalläge. Men det är en tillfällig anhopning av resenärer på det stället på flygplatsen just nu, säger Ellen Laurin vid Swedavias pressjour.

Strax innan klockan 10 uppgav hon att man räknar med att köerna ska vara lösta inom en 30 minuter.

– Just för att det verkar vara en tillfällig anhopning av människor så hoppas vi att det är löst snart. Vi har personal på plats som svarar på frågor och hjälper till att leda personer till platser där det är mindre kö, säger Ellen Laurin.

Ofta långa köer

Personen som GP varit i kontakt med och som själv stod i kö under onsdagsmorgonen berättar att hon rest via Landvetter tre gånger den senaste månaden och att det har varit problem med köer på flygplatsen varje gång.

– Jag mejlade en gång och frågade vad det är som händer. Då fick jag bara ett standardsvar om att vi jobbar ständigt med att förbättra, men ingen orsak bakom, säger personen och fortsätter:

– Det är lite u-landsvarning på hur det här hanteras tycker jag. Det är som att komma till en liten flygplats på en grekisk liten ö där det är fullständig anarki.

GP har även tidigare rapporterat om att det förekommit långa köer till flygplatsens säkerhetskontroll under sommaren. Vid vissa tillfällen har köerna varit så pass långa att resenärer missat sina flyg.

LÄS MER: Landvetter brottas med ovanligt långa köer – passagerare har missat flyg

Tidigare sköttes säkerhetskontrollen av Swedavias egen personal, men nu är det i stället Securitas som har hand om kontrollen. Men enligt flygplatsdirektören Anna Strömwall är det inte något som påverkat köerna.

– Det går inte att jämföra exakt kötiderna en period med annan. Skillnaden denna sommaren är att vi har en leverantör – tidigare hade vi det i egen regi – plus att vi bygger om. Vi gör det i olika steg för att öka kapaciteten och det innebär att vi också har mindre yta att tillgå när det varit en ökad belastning i sommar, sa Anna Strömwall till GP vid ett tidigare tillfälle.

Inga missade flyg

Enligt Ellen Laurin ska det inte finnas några uppgifter om att någon passagerare under onsdagen missat sitt flyg till följd av köerna. Hon påpekar vidare att det är bra att vara ute i god tid.

– Kötiden kan variera beroende på vart du ska resa och om du behöver gå igenom en gränskontroll, vi rekommenderar att gå efter den rekommendationen flygbolaget ger. Men det är bra att vara ute i god tid, säger Ellen Laurin.

Trots de långa köerna ska alla resenärer ha stått lugnt och väntat på sin tur. Personen som GP var i kontakt med kom igenom säkerhetskontrollen i tid.

– Kön rörde sakta på sig och det positiva är att alla var väldigt respektfulla mot varandra. Vi är i alla fall väldigt bra på att köa.

LÄS MER: Långa köer på Landvetter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.