Lång färd till snövita hustak i jul

ANNONS
|

SMHI:s pinfärska snödjupskarta, uppdaterad på morgonkvisten dan före dopparedagen, är ingen munter läsning för julsnötörstande västsvenskar.

- Det är barmark i hela södra Sverige. Snö finns i ett stråk från norra Dalafjällen kring Idre snett upp emot norra Norrlandskusten, konstaterar Nitzan Cohen, meteorolog vid vädertjänsten Foreca.

Till Idre är det nästan 60 mil med bil från Göteborg.

Riktigt mycket snö, mer än en halvmeter, finns bara i Lapplandsfjällen och i ett sjok över mot norra Tornedalen.

Till dessa områden är det ett bra bit över 100 mil från Götborg.

Snötäcke värd namnet finns emellertid att tillgå på lite närmare håll – i Norge. I delar av Opland, där skidorter som Gausdal ligger, är det några decimeter snö. Samma snödjup återfinns i området kring Geilo och Hemsedal liksom i delar av Telemark.

ANNONS

Till dessa orter är det bilvägen drygt 50 mil från Göteborg.

Största snödjupet i den södra delen av vårt västra grannland finns i Ulvik i Hordaland en bit öster om Bergen. Där är det ett snötäckte på 65 centimeter. Avstånd från Göteborg? 65 mil.

I sydlig riktning handlar det om att ställa kosan till alperna i Schweiz eller Österrike för att hitta natursnö på hustaken. Då snackar vi körsträckor på 140-160 mil.

En vit jul går förstås att få på ett helt annat sätt än att stiga in i bilen, tåget eller flyget för en utdragen resa i nordlig, nordvästlig eller sydlig riktning:

Du kan ju överväga att avstå från glöggen, nubben och julölen. Men då rör det sig, naturligtvis, om en helt annan typ av vit jul.

ANNONS