Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vad är det i lådan? Greta Josefsson, t v, och Isabel Ingelsson stannade till på Harry Hjörnes plats och kunde läsa på informationslappen att Trafikkontoret mäter flödet av gångtrafikanter i centrum. Bild: Thomas Johansson

Lådor på stan mäter var och när vi går

De står placerade runt om i centrala Göteborg, fastkedjade små lådor. Människor som flanerar förbi tittar undrande på de udda träboxarna, några stannar till och läser på lappen för att få en förklaring.
– Vi mäter för att få veta hur många som rör sig till fots på stans gator under olika tider på dygnet, säger Trafikkontorets Jon Angelbratt.

Trafikkontoret mäter alltså just nu flödet av fotgängare på fyra platser:

Brunnsparken/Drottningtorget, Kungsportsplatsen, Stenpiren och Järntorget.

40 lådor på stan

– Vid varje plats har vi tio mätpunkter, så totalt står det 40 lådor ute på stan just nu, säger Trafikkontorets analytiker, Jon Angelbratt.

En av lådorna står vid Harry Hjörnes plats.

– Jag såg en annan lite längre bort nyss, säger Greta Josefsson, som tillsammans med kompisen Isabel Ingesson passerar på väg till en lunchmöte.

De stannar till och läser den inplastade lappen som förklarar att mätning pågår med hjälp av wifi-teknik.

– Det kanske är en lite mer tillförlitlig teknik, jag vet att många av mina tidigare klasskamrater på Chalmers hjälpte till och mätte manuellt när vi pluggade, konstaterar Greta Josefsson, till yrket civilingenjör i logistik.

Wifi-tekniken snappar upp mobiltelefoners Mac-adress som identifieras av en router.

– Adressen kopplas bort direkt och så får man en anonym datapunkt i tid. Tekniken är noga utredd av Datainspektionen som inte har något att invända mot den, säger Jon Angelbratt.

Siffror är hårda argument

På måndag plockas lådorna in och resultaten börjar att bearbetas.

Hur kommer ni att använda de nya kunskapen?

– Siffrorna blir underlag för planering. Exempelvis kan vi få ett flödesmått på hur många som passerar övergångsstället mellan Centralstationen och Drottningtorget under en morgontimme. Om det är väldigt många får vi fundera över om övergångsstället ska bli bredare, om vi ska längre gröntid eller göra någon annan förändring.

Mätningarna kommer sammanställas och analyseras i början av nästa år.

– Det vi kommer fram till kan användas i olika sammanhang. Siffror talar ett tydligare och hårdare språk än andra argument i vissa sammanhang, säger Jon Angelbratt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.